Nieuwe Schietmast voor Haanraadse schutters
08-05-2023

Kruisboogschutterij St. Hubertus Haanrade organiseert 13 mei een open dag en neemt een nieuwe schietmast in gebruik. De kruisboogschutterij is opgericht in 1894 en is daarmee de oudste vereniging van het Kerkraadse grensdorp Haanrade. De schutterslocatie is gelegen aan de Meuserstraat in de nabijheid van de historische Baalsbrugge.

Veel mensen zullen zich wellicht afvragen welke functie de dertig meter hoge mast heeft die midden in het weiland staat. Dit is geen telefoonmast of zendmast, maar de schietmast van de Haanraade schutterij. Op deze mast wordt een houten vogel geplaatst waarop met pijl en boog wordt geschoten. Niet met een gewone boog, maar met een kruisboog die zonder probleem een houten pijl met een stalen kop minimaal dertig meter de hoogte inschiet.

Het is een schietsport die in de Duitse grensstreek in zeer veel dorpen beoefend wordt. In Nederland slechts door vier verenigingen, namelijk op Kaalheide, in Bleijerheide, Bocholzerheide en in Haanrade. Daardoor is deze bijzondere sport niet bij een groot publiek bekend. Als het aan de kruisboogschutters van Haanrade ligt, gaat hierin verandering komen. Op zaterdag 13 mei organiseren zij een open dag en zetten daarmee de poorten van hun schuttersaccommodatie voor een iedereen open. Iedereen die nieuwsgierig is kan de accommodatie bezichtigen en kennismaken met de vereniging.

13 mei is ook een historische mijlpaal voor de Haanraadse schutterij. Zij neemt die dag een nieuwe schietmast in gebruik. De huidige mast is na meer dan 35 jaar trouwe dienst door de tand des tijds aangetast en voldoet niet meer aan de gestelde veiligheidseisen. Daarom heeft nieuwe schietmast onder andere een vangkorf voor de pijlen.
De officiële ingebruikname gebeurt door de Kerkraadse burgemeester Petra Dassen en de wethouders Alexander Geers en Jo Schlangen. Samen met beschermheer Marcel Plum zullen zij de eerste schoten op de nieuwe schietmast lossen. Voorafdgaand zal pastoor Kreuwels de nieuwe schietmast inzegenen voor een veilig gebruik.
Daarna mag iedereen die wil een schot met de kruisboog lossen op de nieuwe schietmast .
De open dag begint om 14.00 uur is eenieder van harte uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de schutteraccommodatie in Haanrade.
De open dag wordt muzikaal omlijst door de Crombacher Muzikanten en Deejay Lederhosen.
De consumpties worden op deze bijzondere en historische dag voor de nostalgische prijs van € 1,00 aangeboden.