Mondharmonica als brug van angst naar hoop
29-04-2020

20200421LeiHeijdendaal 2Het was afgelopen dinsdag alweer de 33ste keer op rij dat Lei Heijdendael, vergezeld van zijn vrouw Els, in de grote parochiekerk van Eygelshoven zijn vertrouwde mondharmonica bespeelde. Pastoor Heemels neemt het mini-concert op met zijn mobiele telefoon.  Op zijn facebookpagina is het dan te zien en te horen! Dagelijks genieten tussen de 200 en 300 mensen van dit concert, van de Eiffel tot aan Florida! De Anselbode ging een kijkje nemen en sprak na afloop van ‘het optreden’ met het lieve echtpaar dat nu al 33 keer voor dit muzikale ‘hart onder de riem’ rond 17.15 uur in de kerk in Eygelshoven te vinden is.

 

Lei: “Er is nu een grote onzekerheid in de wereld. Je gaat op zoek naar bescherming en hoop. En ik heb me mijn hele leven lang geuit met mijn mondharmonica. Ik leg mijn ziel in de muziek, en vind vervolgens weer hoop en moed. Ik ben dankbaar dit met anderen te mogen delen.” Lei begon met zijn ‘concertreeks’ op vrijdag 20 maart. Het is nu bijna mei. Het lijkt er op dat de lock down nog even gaat duren. Maar Lei zorgt toch elke dag voor een muzikaal lichtpuntje!

Symboliek

Dat de inmiddels 87-jarige Lei al wekenlang te volgen is via de filmpjes op Facebook en dat veel mensen ook hun waardering laten blijken doet hem goed.  Zijn vrouw Els, die hem steevast begeleidt naar de kerk slaat de spijker op zijn kop met een verhaal van Lei als jonge vader:  “We hebben vier kinderen, drie jongens en een meisje. Bij het slapen gaan van deze kids ging Lei op de bovenste trap zitten en speelde op zijn mondharmonica een slaapdeuntje. Na ieder deuntje ging hij een trede naar onder zitten en speelde een nieuw melodietje. Totdat hij op de onderste trede was en de kinderen in slaap waren gevallen.” Hier spat de symboliek van af: “Lei zal blijven spelen, zolang als mogelijk is, totdat het gevreesde virus in slaap is gesust.”, vult Els aan.

Accordeon en sport
Naast de mondharmonica bespeelt Lei ook de accordeon, geërfd van zijn vader, maar de mondharmonica is aan hem verbonden, zoals Toots Tielemans aan de Jazz. Naast het bieden van hoop op de karakteristieke geluiden van zijn instrument, zette Lei het instrument ook in op feestjes waarbij naar hartenlust gedanst kon worden en zijn hart opbloeide. Volharding staat ook al hoog in het vaandel van Lei, zoals wel blijkt, in de vele afgelopen jaren. Zo is hij inmiddels 70 jaar (!) lid van de vakbeweging FNV en beoefende hij diverse sporten waaronder voetbal en wielrennen. Niet op de hoogste podia maar wel met oog voor de medemens. In zijn tijd als voetballer bij RKEVV Laura behaalde hij niet het eerste elftal maar zorgde er wel voor dat zijn teamgenoten van het tweede elftal op tijd aanwezig waren: ‘d’r Lei haalde ze wel naar de wei’.

Nog zoveel te vertellen

Wie graaft in het verleden van een oude, markante Eygelshovenaar komt pen en papier te kort om alles op te tekenen. Reden om nog een keer terug te komen naar deze prachtige kerk en er een redactioneel vervolg aan te geven. Een absolute aanrader in deze Coronatijd! De muziek in de mooie setting van de kerk, geeft je niet alleen kippenvel maar ook hoop.