Lijnbus 723, een succes!
27-09-2021

39 BuurtbusInmiddels is lijnbus 723 een ingeburgerd begrip in het straatbeeld van zowel Eygelshoven als Rimburg. Hoe anders zag het er vier jaar geleden uit toen Arriva besloot om met deze buslijn te stoppen en Hopel en Rimburg dreigden te worden afgesloten van het busvervoer in de regio. Door de Stichting Buurtbus Rimburg-Eygelshoven, kon dit echter, in goed overleg met Arriva, voorkomen worden. Door vrijwilligers bemand, rijdt buurtbus 723, sinds 28 augustus 2017, dagelijks, tussen station Ubach Palenberg en Mondo Verde in Landgraaf.

Het is alweer bijna vijf jaar geleden dat Rimburg en Hopel dreigden te worden afgesloten van het busvervoer in de regio. Tot dan was het mogelijk om met lijn 23 vanaf de markt in Eygelshoven naar het station Hopel te reizen en in de andere richting naar Rimburg. De bus vervoerder besloot namelijk om lijn 23 op te heffen. Gelukkig reageerden het bewonersplatform Kerkrade Noord en de Dorpsraad Rimburg alert. Zij sloegen de handen in elkaar of beter gezegd hielden zij de vinger goed aan de pols. De Stichting Buurtbus Rimburg-Eygelshoven werd opgericht en deze ging goed beargumenteerd in gesprek met openbaar vervoerder Arriva.
Het lukte de stichting om lijndienst 23, binnen een half jaar, toch weer actief te krijgen en in ere te herstellen, onder de naam buslijn 723.
Uitbreiding dienstregeling
Inmiddels is er heel wat veranderd bij de buurtbus 723. Zo wordt vanaf midden december de route uitgebreid, door een halte toe te voegen bij het station van Schaesberg. Daarmee is het oorspronkelijke plan gerealiseerd om door de buurtbus 723 het station Ubach Palenberg, station Hopel en station Schaesberg met elkaar te verbinden.
Dit alles is natuurlijk niet te realiseren zonder een aantal vrijwilligers. Op dit moment beschikt de dagelijks coördinator over 18, die nu vrijwel dagelijks, rondom de 35 passagiers per dag vervoeren, terwijl dat aantal bij Veolia slecht 14 per dag was. Dat betekent een aanzienlijke stijging.
Natuurlijk liep dit aantal terug tijdens de Coronacrisis, maar dat had ook te maken met de maatregelen die door de overheid werden ingevoerd. Het aantal passagiers dat vervoerd mocht worden, werd gehalveerd van maar liefst 14 naar 8.
Maar de vrijwilligers van de buurtbus moeten daar een aanzienlijke inspanning voor leveren. Met passen en meten lukt het nog steeds om de planning weer rond te krijgen. Dat geeft aan, dat het hier gaat over een groep flexibele en enthousiaste vrijwilligers, die niet te beroerd zijn om een dienstje extra te draaien. Maar toch zijn er nog wel enkele chauffeurs welkom. Lezers van de Anselbode, die interesse hebben in dit ‘werk’ kunnen een mailtje sturen naar: buurtbus723@icloud.nl. of een belletje plegen met 06-44585534. Een financiële vergoeding zit er niet in, maar wel een gezellige avond met een hapje en drankje. Wie?