KV Burgerlust organisator optocht
26-01-2021

04a carnavalsoptocht 2018De organisatie van de carnavalsoptocht in Eygelshoven ligt vanaf dit jaar in handen van KV Burgerlust. Onze plaatselijke carnavalsvereniging neemt de organisatie op verzoek van de gemeente Kerkrade over van het Optog Comité Eygelshoven, dat de jaarlijkse optochten organiseerde vanaf 1978 tot en met 2020. De winst voor de gemeente in deze is dat zij nog slechts met één partij zaken hoeft te regelen waar het gaat om de organisatie van carnavalsactiviteiten in Eygelshoven.

43 Optochten door Optog Comité
Het Optog Comité ontstaat in 1977 op initiatief van John Bindels, destijds uitbater van café ’t Schuurtje in de Markstraat, tegenwoordig Ralph’s Taverne op Terbruggen. Met diverse gelijkgestemden uit de geledingen van Eygelshovense verenigingen, organiseert hij in 1978 en 1979 twee succesvolle kinderoptochten. In 1980 volgt al snel weer een ‘grote’ optocht voor jong en oud, groot en klein. 43 Keer heeft het Optog Comité fraaie optochten door Eygelshoven weten te organiseren, die stuk voor stuk hét hoogtepunt vormden voor de prinsen carnaval van KV Burgerlust en de prinsen en prinsessen van scholen, verenigingen en horecazaken. Het comité kon deze optochten steeds realiseren met financiële steun van donateurs en subsidie van de gemeente Kerkrade.
Diezelfde gemeente maakt in 2016 aan het Optog Comité en KV Burgerlust kenbaar dat zij vanaf 2021 enkel nog met één partij uit Eygelshoven om tafel gaat als het de organisatie van carnavalsevenementen in Eygelshoven betreft. De gemeente kan daardoor namelijk het aanvragen voor het organiseren van evenementen, het verlenen van vergunningen en verstrekken van subsidies vereenvoudigen door die via één vereniging af te handelen. De gemeente kiest daarbij uitdrukkelijk voor KV Burgerlust.

Geen carnavalsoptocht in 2021, wel voorbereidingen voor 2022
De op 14 februari geplande carnavalsoptocht gaat uiteraard niet door. Voor KV Burgerlust ontstaat daarmee wel de nodige ruimte om zich gedegen voor te bereiden op de organisatie van haar eerste optocht in 2022.