Onderscheiding Maria Stams
02-05-2023

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding aan mevrouw M.J.R. Stams door burgemeester Petra Dassen  Lid in de Orde van Oranje Nassau

Docent Vazom (1986 tot heden)
Mevrouw Stams geeft 3 cursussen van 20 lessen per jaar. Ze spendeert veel meer uren aan haar cursisten. Ze heeft veel contact met hen buiten de cursusuren en staat hen bij met raad en daad. Ze kijkt dan vooral naar de mens en zijn artistieke ontwikkeling en niet naar de tijd.

Kunstenaar Werkplaats K (1988 tot heden)
Mevrouw Stams werkt met veel passie, gedrevenheid eenvoud en eigen stijl. Voor ‘Werkplaats K’ heeft ze een portofolio met de tekst: “Een portret, een mens of een dier, alles wat je kan zien verbeeld ik op mijn manier Grof, direct, kijken en doen.” Het boetseren stopt als de essentie in het beeld zit én een werk is pas goed als de kijker het blijft boeien; ook na vele kijkmomenten. Anatomie en grove expressie maar zó natuurgetrouw zijn wezenlijke bestanddelen van haar werk in steengoed en brons. Ze geniet op velerlei gebied bekendheid en haar talent is dan ook niet onopgemerkt gebleven.

In het project Mijnmonument ’t Koelleëve op een rotonde in Eygelshoven/Kerkrade, onderstreept ze haar talent, inlevingsvermogen en mentorschap. Geheel op eigen wijze heeft ze zich ingelezen en verdiept in de beleving bij beelden op een rotonde, in het mijn-werkersverleden, in de mijnbouw en in het sociale leven van die tijd. Een groot deel van de reliëfs heeft zij samen met haar dochter vervaardigd in Werkplaats K en afgebakken in haar klei-oven thuis.