Koningsvogelschieten 
29-07-2019

1730 koningsvogelOp de schietweide naast het kerkhof aan de Rimburgerweg in Eygelshoven vindt zondag 25 augustus weer het traditionele, altijd druk bezochte koningsvogelschieten van schuttersbroederschap Sint Sebastianus plaats. Het vogelschieten begint om 16.00 uur en is doorgaans ten einde voordat de avond valt.

Dit jaar nemen veertien schutters deel. Zij schieten tegelijkertijd met loden kogels uit hun zware schuttersbuksen op een knots van een houten vogel. Degene die het laatste stuk(je) van de houten vogel schiet, mag zich de nieuwe koning van de schuttersbroederschap noemen. Het schieten is niet alleen voor de schietende leden maar ook voor het publiek een spannende en spectaculaire strijd. Tijdens het weidefeest is er volop eten en drinken te krijgen en verzorgt harmonie Sint Caecilia – die ondanks de vakantietijd altijd trouw en met veel leden aanwezig is – de muziek. Er wordt geen entree geheven. Er is wel een vrije gave. De datum van het koningsvogelschieten is bewust naar het einde van de vakantie geschoven, in de hoop meer publiek te mogen ontmoeten.

De schuttersbroederschap komt die zondagmorgen om tien uur bijeen in de Oude Kerk aan de Kerkberg voor het bijwonen van een heilige mis. ’s Middags halen de leden, in gezelschap van harmonie Sint Caecilia, koning Will Terpstra op, nadat keizer Jos Kerres zich in de stoet gevoegd heeft. In stoet begeven de schutters zich vervolgens naar de schietweide waar ze om 16.00 uur traditiegetrouw enkele rondjes om de schietboom lopen en daar vervolgens bidden voor een veilig en sportief verloop van de strijd om het koningschap. De schietstrijd zelf begint rond half vijf. Als in de avond de nieuwe koning bekend is en geïnstalleerd, vertrekt de schuttersbroederschap eerst naar het verenigingslokaal D’r Toeëre en vervolgens naar het voormalige gemeentehuis van Eygelshoven De Laethof. Daar wordt de nieuwe koning voorgesteld aan geestelijk adviseur pastoor Marc Heemels en aan de nieuwe beschermvrouw burgemeester Petra Dassen.