Koningsvogelschieten gaat niet door
06-05-2020

SebastianusHet koningsvogelschieten van Schuttersbroederschap Sint Sebastianus gaat dit jaar helaas niet door. Aanleiding daarvoor is uiteraard de coronacrisis. Het evenement, dat jaarlijks de nodige honderden mensen naar de feestweide aan de Rimburgerweg trekt, stond gepland voor zondag 23 augustus. De gemeente Kerkrade kan echter geen vergunning voor het dorpsfeest afgeven, aangezien alle vergunningplichtige evenementen in ieder geval tot 1 september van de rijksoverheid geen doorgang mogen vinden. De overheid heeft samenkomsten van grote groepen mensen tot minstens die datum verboden, met als doel de verspreiding van het coronavirus in te dammen. 

De broederschap betreurt het uiteraard zeer dat het festijn wordt afgelast; het koningsvogelschieten is traditiegetrouw een mooi zomers dorpsfeest vol tradities, spanning en ontspanning. Voor velen is het koningsvogelschieten een mooie gelegenheid om elkaar aan het einde van de zomervakantie op de wei te ontmoeten. Dat kan nu helaas niet doorgaan. Tegelijkertijd is er uiteraard alle begrip voor het besluit, gezien de gezondheidsaspecten.

De broederschap heeft nog serieus overwogen om het vogelschieten later – in de maand september – te houden. Maar het is de vraag of dergelijke samenkomsten dan wel toegestaan zijn, of het feest dan überhaupt een vergunning zou krijgen, of er voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn. Al met al zijn er te veel onzekerheden. De optie voor een ‘intern feestje’, een koningsvogelschieten zonder publiek, hebben we snel losgelasten. Dat past niet bij de tradities in Eygelshoven. Dat is zowel voor het trouwe publiek als voor de broederschap en zeker ook een nieuwe koning geen optie.

Jeroen Kleikers, de koning van 2019, blijft koning tot dat er een nieuwe koning is. Zoals de vlag er nu bij hangt hoopt de broederschap het eerstvolgende koningsvogelschieten in Eygelshoven te kunnen houden op zondag 29 augustus 2021.
  

Het evenement Egelze Sjüt ‘m Aaf, een soort vogelschieten waarbij Eygelshovense verenigingen in een feestelijke sfeer in staat gesteld worden zelf met schuttersbuksen te schieten, gaat eveneens niet door. Het plan is nu op dat feest in april of mei 2021 op de schietweide aan de Rimburgerweg te houden.