Koningsvogelschieten
07-08-2023

Op zondagmiddag 27 augustus vindt vanaf 16 uur weer het koningsvogelschieten plaats op de schietweide aan de Rimburgerweg. Jong en oud is weer van harte uitgenodigd voor het jaarlijks terugkerende dorpsfeest van Schuttersbroederschap Sint Sebastianus. Er wordt geen entree geheven. Er is wel een vrije gave.

Op de feestweide naast het kerkhof strijden die middag veertien leden van de broederschap om het koningschap. Dat doen ze door met loden kogels uit hun eigen zware schuttersbuksen te schieten op een knots van een houten vogel, hoog boven in een paal. Degene die voor de avondschemering het laatste restje hout van de stang schiet, mag zich de nieuwe schutterskoning noemen. Hij wordt de opvolger van Ger Gelissen die vorig jaar de vogel afschoot.

Het schieten is niet alleen voor de schietende leden maar ook voor het publiek een spannende en spectaculaire strijd. Tijdens het weidefeest is er volop eten en drinken te krijgen en verzorgt harmonie Sint Caecilia – die ondanks de vakantietijd altijd trouw en met veel leden aanwezig is – de muziek.

De schuttersbroederschap komt die zondagmorgen om tien uur bijeen in de Oude Kerk aan de Kerkberg voor het bijwonen van een heilige mis. ’s Middags halen de leden, in gezelschap van harmonie Sint Caecilia, koning Ger Gelissen thuis op. In stoet begeven de schutters zich vervolgens naar de schietweide waar ze om 16.00 uur traditiegetrouw enkele rondjes om de schietboom lopen en daar vervolgens bidden voor een veilig en sportief verloop van de strijd om het koningschap.
De schietstrijd zelf begint rond half vijf. Als in de avond de nieuwe koning bekend is en geïnstalleerd, vertrekt de schuttersbroederschap eerst naar het verenigingslokaal D’r Toeëre en vervolgens naar het voormalige gemeentehuis van Eygelshoven De Laethof. Daar wordt de nieuwe koning voorgesteld aan geestelijk adviseur pastoor Marc Heemels en aan de nieuwe beschermvrouw burgemeester Petra Dassen.