Koningsschieten en Jubileumfeest in Haanrade
18-06-2019

1925 koningspaar HrdDe Haanraadse kruisboogschutterij St. Hubertus organiseert traditiegetrouw het weekend naar Sacramentsdag haar jaarlijks koningsschieten. Dit jaar zal dit plaatsvinden op zaterdag 22 juni. ’s Morgensvroeg klinken in alle vroegte bij elke schutter de tonen van “Oh Freut euch das Leben” waarmee de schutters traditie getrouw door middel van het reveille worden gewekt door fluitist en tamboer. Vervolgens zullen de leden van de schutterij bijeen komen om de jaarlijkse groepsfoto te maken met de huidige koning Sancho Eussen.

Aansluitend wordt gezamenlijk aangeschoven aan het jaarlijkse Koningsdiner. Onder de muzikale klanken van Musica Limburg zal vervolgens de regerende koning op zijn Koninklijke residentie worden afgehaald, alwaar een laatste heildronk op de nog regerend koning zal worden uitgebracht.

Bij aankomst op de schuttersweide lossen enkele genodigden een openingsschot op de houten vogel en zal vervolgens de strijd om de koningstitel 2019 losbarsten. Dit jaar is elke schutter extra gemotiveerd om deze titel te behalen omdat de Haanraadse schutterij in dit weekend haar 125-jarig jubileum viert. Traditiegetrouw zal ook dit jaar tijdens het koningsschieten door de Haanraadse Harmonie St. Gregorius een concert ten beste worden gegeven.

Nadat de laatste houten resten van de houten vogel naar beneden zijn gehaald, en zodoende bekend is wie zich jubileumkoning mag noemen, zal de nieuwe hoogheid met het koningszilver worden bekleed. Vanaf 20.00 uur vindt in het feestpaviljoen de Koningsbal plaats waarbij de muzikale duizendpoot Anderkovver voor de muzikale omlijsting zal zorgdragen.

Het jubileumweekend wordt al ingeluid op vrijdag 21 juni met de jubileumavond waaraan medewerking wordt verleend door: Beppie Kraft, Big Benny, HaPe Johnen, Claudia Ansel en het duo Grenzenlos. Op zondag 23 juni vindt een internationaals schutterstreffen plaats. Dit begint om 10.00 uur met een eucharistieviering in het feestpaviljoen die muzikaal opgeluisterd wordt door het gospelkoor Gioia. Vanaf 12.30 uur trekt er een optocht door enkele straten van Haanrade met defilé ter hoogte van de Haanraadse parochiekerk. ’s Middags vinden er diverse schietwedstrijden plaats en zorgt de muziekkapel WLVD voor de muzikale omlijsting. Alle activiteiten vinden plaats in en rondom het feestpaviljoen op de Schuttersweide in Haanrade en alle dagen is gratis entree en zal er een betaalbare consumptieprijs worden gehanteerd.

Op bijgaande foto het huidige koningspaar Sancho en Nicole Eussen.