Jos Schneiders wil Preekstoel, voor dorp, behouden
25-05-2020


20200522Jos SchneidersMenig Eygelshovenaar schrok zich een hoedje toen Jos Schneiders (o.a. Oud-president KV Burgerlust) gewapend met (sloop)hamer en beitel het karakteristieke vakwerkhuisje aan de Laurastraat te lijf ging. Navraag bij Jos leverde antwoorden op bij deze actie. Jos: “Wees gerust beste mensen, de Preekstoel zal uit zijn as herrijzen als een ware Phoenix. Natuurlijk wordt er, na de noodzakelijke sloop, alles weer in zoveel mogelijk originele materialen opgebouwd.” Een hele geruststelling voor Egelze gekoppeld aan veel waardering voor dit genomen initiatief.

Jos Scheiders heeft dit monumentale gebouwtje, na maar liefst acht jaar te koop heeft gestaan, met eigen middelen, gekocht van Wim Faassen met als enig uitgangspunt ‘dit moet behouden’ blijven voor Eygelshoven. Er zou een degelijke renovatie plaatsvinden, echter bij de eerste inspecties van de toestand van het gebouw, bleek dat het pand letterlijk op instorten stond. “Ik heb toen in overleg met mijn kinderen, besloten om het hele gebeuren af te breken en opnieuw op te bouwen en in zijn originele toestand terug te brengen. Mijn spaarcentjes wil ik hier voor het mooie Eygelshoven graag insteken. Na dat de nodige vergunningen in mijn bezit waren, zijn we meteen aan de slag gegaan.”, aldus Jos

Vele vragen
Jos kan zich maar al te goed voorstellen dat er vanuit de Eygelshovense gemeenschap vele vragen naar voren kwamen en bij sommigen de schrik er behoorlijk inzat. Jos: “De vele reacties op FaceBook waren dan ook logisch vanaf het moment dat ik op beeld was gezet met de sloophamer in de hand. Ook die van pastoor Heemels die lachend aangaf dat ‘d’r Preëdigsjtool’ naar de Hopel zou verhuizen. Echt niet… dit pand blijft behouden voor Egelze en in zijn originele staat zal herrijzen.”

Anno 1631
Uit diverse publicaties in Eygelshovense gedenkboeken en bij de Heemkundevereniging blijkt dat er in het pand een eiken balk moet zijn waarop het jaartal 1631 staat ingekerfd, ergens tussen al die veldkeien en Nievelsteiner zand. Jos: “Ik ben deze balk nog niet tegengekomen en kan iedereen verzekeren dat, zou ik de balk vinden, deze behouden blijft, rot of niet’.

(tekst: René Wijmenga; foto: Wim Berendsen)
<fotobijschrift>

Jos Schneiders staat zijn mannetje bij de sloop van ‘d’r Preëdigsjtool’ en kan niet wachten tot het moment dat er weer opgebouwd kan worden. Een man die weet dat ‘lasten en lusten’ nou eenmaal bestaan in het dagelijks leven.