In Memoriam – Hans Gernaat
24-10-2023

Op 15 oktober is Hans Gernaat in de leeftijd van 75 jaar overleden. Op vrijdag 20 oktober hebben zijn dierbaren, familie en vrienden afscheid van hem genomen in het crematorium Schifferheide.

Hans Gernaat toog in 1978 met zijn echtgenote Marij naar de Nieuwenhagerweg in Eygelshoven. Daar vestigde hij in de fabriekshal van het voormalige staalconstructiebedrijf Hubben zijn eigen supermarkt, de VERMA. Het was een van de eerste supermarkten met een eigen vlees-, groente- en brood & banketafdeling. Een supermarkt die vele klanten trok uit de hele omgeving, die toen nog Oostelijke Mijnstreek heette. Velen uit Eygelshoven hebben aldaar hun eerste baantje gehad of hebben er jarenlang gewerkt.

Hans was een humoristische, oprecht eerlijke ‘baas’. Hij wist van ondernemen, wist van hard werken en dat verlangde hij ook van zijn personeel. Bij de invoering van de koopavond op donderdag, tja, zo lang geleden is dat ook weer niet, moesten de vakken gevuld worden terwijl de klanten door de zaak liepen. Dat was destijds even wennen voor iedereen, terwijl dat in de huidige tijd heel normaal is.
Hans liep dan trots als een pauw door zijn zaak, zeker toen de elektronische kassa zijn intrede deed. Voordien waren er nog kassa’s met druktoetsen en moest het personeel de prijzen zoveel mogelijk uit het hoofd leren. Ga er nog maar eens aan staan!
Hans stond te boek als een succesvolle ondernemer maar zeker ook als een goede en menselijke werkgever voor zijn personeel. Hij had oog had voor de persoonlijke zaken van hen en zij konden altijd een beroep op hem doen. Dat kon ook het verenigingsleven in Eygelshoven in de breedste zin van het woord, zonder daarbij een vereniging te vergeten. De Verma -Hans en Marij- was altijd een gulle sponsor voor verenigingen en burgerinitiatieven.

Begin jaren ’90 houdt de Verma op te bestaan en vestigen Hans en Marij een Super, daar waar nu de Jumbo is. Daar hebben zij helaas veel tegenslagen te verwerken gekregen en noodgedwongen stoppen zij na een aantal jaren. Na de supermarkttijd is Hans nog lang zelfstandig ondernemer geweest.
Na het overlijden van Mary veranderde Hans, hij werd een stuk rustiger en ging niet meer rennende door het leven. Hans is het verlies van zijn echtgenote nooit echt te boven gekomen.
Hans, het ga je goed!

Foto: Bedrijfsfeest van de Verma, begin jaren '80 met rechtsonder Hans en Mary Gernaat.