In ieder kind een zanglijster
19-10-2021

21 42 Zanglijsters repepetitieBingo! Knalt het hard en enthousiast door het Sint-Jansheem. Het is vrijdagavond – repetitieavond van het kinderkoor de Zanglijsters. In de pauze van de repetitie komen deze week de bingokaarten op tafel. Na 5 rijtjes en een volle kaart kunnen de zeven aanwezige koorleden en keyboarder Danny de kaart weer leegmaken en zelfs opruimen, want er moet nog even gerepeteerd worden. Het is alweer snel Kerstmis en nog geen twee maanden daarna carnaval. Het zangkoor treedt dan heel vaak op en niet alleen in Eygelshoven. Er zal dus stevig moeten worden geoefend.

Dirigente Johanny Lonussen: “Veel koren hebben het moeilijk gehad tijdens de coronaperiode. Ook wij mochten niet meer samenkomen. We hebben wel contact met elkaar kunnen houden via Zoom. Dat was voor ons heel erg belangrijk en wel om de sociale contacten. Van zingen kwam niet veel terecht omdat het geluid via internet niet goed synchroon loopt. Maar we zagen elkaar wel, konden met elkaar kletsen en dat was eigenlijk al voldoende. We zijn wel allemaal erg blij dat we nu weer samen kunnen komen: zingen en plezier maken”.
Johanny heeft al een lange staat van dienst bij De Zanglijsters. Ze werd op haar achtste lid, op haar dertiende bestuurslid en vervolgens 2de dirigente. Vanaf 2007 is zij bestuurslid af en vervult zij de functie van dirigente. Samen met de vrijwilligers Lilian Jongen, Yeliz Duister, Helmi en Geert Janssen en Ron Degens zet Johanny het koor op de kaart: tijdens de maandelijkse kindernevendiensten in de parochiekerk, met een eigen productie van de Drie Koningenviering en zoals reeds gezegd met Kerstmis en Sint Maarten. En niet te vergeten met carnaval. Al 15 jaar lang brengt het koor een eigen sjlager uit. In 2020 hebben ze zelfs een CD geproduceerd en in 2017 waren ze finalist van het KVL – het Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival.

Het koor zingt een heel breed repertoire. Dat moet ook wel gelet op de feesten en gelegenheden die het opluistert. De kinderen zingen van moderne geloofsliederen -met een leuke beat- tot carnavalsliedjes. Van ‘In de schuur van Snelle tot liedjes van Kinderen voor Kinderen en ‘vasteloavendssjlagere’. De liedjes van Kinderen voor Kinderen zijn overigens de favorieten van Danny. Hij is al 25 jaar de keyboardspeler van de Zanglijsters. Op de vraag wat zijn meest favoriete lied is, antwoordt hij: “Dat is er niet. Ik vind alle muziek leuk en mooi”. Terzijde dit. Danny speelt keyboard vanaf zijn zevende jaar. Hij is een echte selfmade-man. Eén keer horen is spelen, ga daar maar eens aan staan!
De Zanglijsters telt op dit moment zeven leden. Na de zomervakantie heeft namelijk een behoorlijk aantal kinderen de overstap gemaakt naar JoKoJo, het jongerenkoor van Eygelshoven. Daarom is een aanvulling van het ledenaantal van de Zanglijsters meer dan welkom. Dus als je graag zingt, graag op een podium staat, graag met andere kinderen samen muziek wilt maken, dan is het kinderkoor de Zanglijsters wellicht iets voor jou. Zij repeteren wekelijks in het Sint-Jansheem van de parochiekerk op vrijdag van 18.15 tot 19.45 uur. Kom gerust een vrijblijvend langs; luister en kijk of zingen in dit koor voor jou een leuke vrijetijdsbesteding is.