In de spotlights van Ruilwinkel: Doortje Hanke
16-10-2017

1742 foto ruilwinkel

Zoals vorige week aangekondigd, start Ruilwinkel Eygelshoven samen met het ‘klankbord va Egelze’, de maandelijkse rubriek ‘ik draag het woord over aan’. In de zoektocht naar meer vrijwilligers voor deze ruilwinkel, is het woord, bij deze première, aan Doortje Hanke, floormanager in de Eygelshovense vestiging.

De 68-jarige, alleenstaande Doortje is moeder van een dochter en een zoon en sinds 2011 (weer) woonachtig in Kerkrade. Deze Kerkraadse woonde lange tijd in Duitsland en in het Zeeuwse Goes.

In haar tijd in Goes, startte zij samen met andere mensen de Ruilwinkel Goes op om vervolgens, terug in Kerkrade, behulpzaam te zijn bij de oprichting van de Ruilwinkel in Kerkrade-West. Vervolgens werd zij, gepokt en gemazeld, bereid gevonden om in 2016 in Eygelshoven haar vrijwilligerswerk voort te zetten bij de Ruilwinkel als geroutineerde floormanager.

Doortje: “Ik was 36 jaar werkzaam bij IBM Dataverwerking in Duitsland en kon op mijn zestigste gebruik maken van vervroegd pensioen. Ik keerde terug naar mijn Nederlandse roots en kwam zo in Zeeland terecht, alwaar ik werd aangetrokken door een enthousiast team van vrijwilligers die een Ruilwinkel wilde opstarten. Stilzitten is en was niks voor mij, ondanks mijn ziekte en ging aan de slag. Het is met name het sociale aspect, wat strak verbonden is aan de opzet van de Ruilwinkel, wat mij trok en trekt.”

Vrijwilligerswerk
De ruime ervaring die Doortje heeft opgedaan bij de ruilwinkels kan zij nu uitstekend gebruiken bij haar ‘huidige werkgever’. Twee dagen per week, en bij ziektes en verlof zelfs drie dagen, is Doortje druk aan de gang bij Ruilwinkel Eygelshoven en met alle wateren in deze materie gewassen; ze steekt de handen uit de mouwen, voert mede de administratie die onlosmakelijk aan het puntensysteem is verbonden. Nieuwe vrijwilligers worden door Doortje opgeleid met daaraan gekoppeld een examen en certificaat. Doortje: “We kunnen nog genoeg vrijwilligers gebruiken in de gezellige ambiance want we dreigen wederom uit ons jasje te groeien.”

Waarom werken bij Ruilwinkel Eygelshoven?

Drie speerpunten hanteert Doortje wat voor haar dit vrijwilligerswerk bepaalt: Sociale contacten, de strijd tegen eenzaamheid en hulp voor mensen met een kleine beurs. Doortje: “Door samen dit onbezoldigd werk te doen, is een heel leuk, kameraadschappelijk team ontstaan wat het fijn vindt om voor mensen die het niet makkelijk hebben, in welke vorm dan ook, een helpende hand te bieden. Naast het daadwerkelijke ‘ruilen’, is er tijd genoeg voor een babbeltje, kopje koffie en gezelligheid. Dus mensen: Heb je tijd en wil je wat voor de maatschappij betekenen, word lid van ons team, je zult er geen spijt van krijgen.”

‘Ik draag het woord over aan’

Ietwat zenuwachtig gaat Doortje op de foto, in de spotlight en geeft krachtig antwoord op de vraag aan wie draag je het woord over: “Aan Jos Penders die nu naast me zit.”

De volgende rubriek is te lezen in de Anselbode van maandag 20 november.