Het Mariakapelletje van de Hopel
04-05-2020

20200501KapelHopel02 1
De parochie Eygelshoven heeft een prachtige Mariakapel Op de Bossen, maar ook een lieflijk kapelletje in de Hopel, op de hoek van de Putterstraat en de Zwaluwstraat. Het is gebouwd door enkele mijnwerkers uit de Hopel, uit dankbaarheid, dat de oorlogsjaren nu eindelijk voorbij

waren. 

De bekende Limburgse kunstenaar Eugène Laudy, leerling van Charles Eyck, werd gevraagd om het Mariabeeld te vervaardigen. Dit deed hij zo bekwaam, dat pastoor Franck hem enkele jaren later benaderde om ook de apsis-schilderingen te maken in de grote kerk!

Op 15 augustus 1948, Maria Tenhemelopneming, zegende pastoor Franck het nieuwe veldkapelletje in. Het kapelletje was natuurlijk in het wit, zoals de huizen in de Witte Hopel! Vele jaren leidde er alleen een zandweggetje hier naartoe. Er staat nog steeds een bankje om even te rusten en te bidden. Hoeveel mensen uit de Hopel hebben daar gezeten en denkelijk ook gemusiceerd!

Mensen uit de buurt koesterden en verzorgden hún kapelletje. Het 50-jarig jubileum in 1998 werd groots gevierd. Onlangs bleek dat een nieuwe grote opknapbeurt hoog nodig was. Pastoor Heemels vroeg de heemkundevereniging – Eygelshoven door de Eeuwen heen- of ze dit project op zich zou kunnen nemen. Hierop werd met enthousiasme gereageerd.

Donderdag 30 april j.l. werd met de klus begonnen. Het resultaat ziet u op de foto (maar nog beter in het echt!).

Een zoon van Eugène Laudy, Cyriel Laudy, zelf beeldend kunstenaar, kwam tijdens de werkzaamheden even kijken. Hij gaf deskundig advies en achtergrondinformatie.

“Het is een keramisch wandreliëf”, zo vermeldde hij. “Het materiaal is geglazuurde gebakken klei. Het is nog in perfecte staat!” 

De titel van het werk is ‘Maria, hulp der Christenen’. Afgebeeld zijn Maria en het Kind, en drie figuren die schuilen bij de mantel van Maria. Dit is beslist geïnspireerd op heel geliefd Marialied:

Maria, breit den Mantel aus,
mach Schirm und Schild für uns daraus;
laß uns darunter sicher stehn,
bis alle Stürm vorübergehn.

Patronin voller Güte,
uns allezeit behüte.

Dein Mantel ist schön himmelblau,
Ist unser Schild, wie ich vertrau’;
Wer sich nur fleißig drunter stellt,
In keiner Not wird er gefällt.

Achtergrond Eugène Laudy

Eugène Laudy werd geboren te Heerlen in 1921. Hij volgde de opleiding aan de 
Stadsacademie voor Beeldende Kunsten. Laudy behoorde tot de zogenaamde Limburgse School, een groep kunstenaars die zich liet inspireren door Charles Eyck en zich toelegde op voornamelijk religieuze kunst. 

In 1947 maakt hij een studiereis waar hij onder andere Ravenna aandoet. Hier laat hij zich beïnvloeden door Byzantijnse en vroeg-Christelijke vormentaal, die hij als inspiratie gebruikte voor een meer eigen stijl. Deze stijl zou gedurende zijn bloeiperiode, de vijftiger en zestiger jaren, zijn vele werken kenmerken. Meteen daarna maakt hij het Mariabeeld voor de kapel in de Hopel. En iets later krijgt hij een grote opdracht in de parochiekerk van Eygelshoven. Hierover lezen we in een artikel: “Eygelshoven is het eerste werk, waarin Laudy helemaal zichzelf werd, romaans georiënteerd, maar er ook weer van afwijkend: een Latijnse helderheid bij een Bourgondische rijkdom, lyrisch en expressief. Zo vulde hij 400 m2 boven het altaar met zijn beelden, mozaiek-achtige fresco’s, taferelen en motieven uit de bijbel, met zeer expressieve details…”.