Heropening Ruilwinkel
12-09-2023

Bij de opening of heropening van een winkel, verwacht je als klant dat alle artikelen zijn uitgestald op de schappen en de winkel goed is gevuld. Bij het betreden van de Ruilwinkel in het Socio Project, drie dagen voor de heropening, blijkt dit niet het geval te zijn. De rekken bevatten nauwelijks produkten. De Ruilwinkel is de afgelopen weken gesloten geweest voor een verbouwing en het installeren van een geheel nieuw kassasysteem. Het bestuur en alle vrijwilligers hebben die gelegenheid aangegrepen om grondig op te ruimen en op maandag 11 september a.s. als het ware op nul te beginnen. De Ruilwinkel zal zich dan als vanzelf weer vullen met nieuwe produkten die door de klandizie worden aangeboden.

“De winkel was eigenlijk te onoverzichtelijk ingericht. In het midden stond een kantoorunit die het zicht op een logische doorloop belemmerde. Met steun van de gemeente Kerkrade en de Sport- en cultuurstichting Eygelshoven (de beheerder van het Socio Project) hebben we aanpassingen aan de ruimte kunnen doen. Daardoor is er nu één grote ruimte ontstaan, die we opnieuw hebben ingericht. Als maandag de deur weer opengaat, komen klanten om te kopen én om produkten aan te bieden. Dat laatste hebben we zeker in de beginfase nodig om genoeg aanbod in de winkel te hebben. Maar dat zal geen probleem zijn, we krijgen altijd heel veel binnen en moeten zelfs heel selectief te werk gaan om het kaf van het koren te scheiden”, aldus Ellie Wijman, voorzitter van de Ruilwinkel Eygelshoven.
De vrijwilligers van de Ruilwinkel, 15 personen in totaal, hebben de afgelopen weken met man en macht gewerkt om de winkel op te ruimen, te poetsen en de overgebleven artikelen in te voeren in het nieuwe kassasysteem. “Dat laatste werd nog een hels karwei”, aldus penningmeester Hans Schreuder. “Ja, het syteem was correct geïnstalleerd, maar toen bleek dat de dataverbindingen in het gebouw niet in orde waren. Toen dat uiteindelijk was opgelost, werden de producten in het systeem ingevoerd. Dat nieuwe systeem biedt veel voordelen voor de medewerkers van de ruilwinkel maar ook voor de klanten. De punten die aan produkten worden of zijn toegekend, worden meteen in het kassasysteem verwerkt. Bij inkoop of verkoop krijgt de klant een kassabon, waar zijn puntentotaal direct op af te lezen is. De klant is dus altijd op de hoogte van het actuele saldo”.

De Ruilwinkel is op dit moment op maandag, dinsdag en woensdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Het bestuur wil de openingstijden graag uitbreiden, omdat de behoefte aan een dergelijke winkel in Eygelshoven erg groot is. Niet alleeen om produkten te kopen en verkopen, maar vooral ook vanwege de sociale ontmoetingsfunctie van de winkel. Maar uitbreiden kan alleen als er zich meer vrijwilligers aanmelden. Dus, wil jij een sociale functie vervullen in onze gemeenschap en werken in de ruilwinkel lijkt je wel wat, ga dan tijdens openingstijden eens een kijkje nemen en vraag eens wat het werken als vrijwilliger inhoudt. Je bent méér dan welkom!