Helmi Janssen en de Seven Summits
09-02-2021

06 Helmi 01Door Wim Berendsen

De ‘Seven summits’ (zeven toppen) zijn de zeven hoogste bergen ter wereld, één per continent en het is slechts aan een enkele professionele bergbeklimmer voorbehouden om deze alle zeven te bedwingen. Voor de getrainde wandelaar zijn er inmiddels alternatieven. Een daarvan is de Dutch Mountain Trail, een ‘ruige’ tocht van 101 kilometer langs en over ‘zeven toppen’ van het Zuid-Limburgse heuvelland.
Helmi Janssen (53) uit Eygelshoven ging de uitdaging aan.

Helmi: “Met de feestdagen vertelde mijn schoonzoon Roel, dat hij van plan was om de Dutch Moutain Trail te lopen. Hij vroeg mij of ik hem aan het einde van een etappe wilde oppikken en naar huis kon brengen.

Je moet namelijk weten dat deze tocht officieel uit vier etappes bestaat, van rond de 25 kilometer. Maar iedereen kan de tocht indelen in hoeveel etappes hij wil. Dus de een loopt de tocht in vier etappes en een ander bijvoorbeeld in tien.

Maar aan het einde van iedere etappe moet er natuurlijk wel iemand je opwachten, die je weer naar huis brengt, vandaar dat Roel mij vroeg als chauffeur.

Ik zei tegen hem dat ik een beter idee had. Ik wilde wel met hem meelopen en mijn man Geert zou de rol van chauffeur op zich nemen. Zo gezegd, zo gedaan.

Wat maar weinigen weten, deze tocht start bij het station Hopel aan de Dentgenbacherweg.

Op zondagochtend 3 januari om 08.00 uur vertrokken we voor de eerste etappe. Kriskrassend door Strijthagen en direct de eerste Limburgse summit, de Wilhelminaberg. Deze kunstmatige heuvel ligt maar liefst 225 meter boven NAP. Het was een pittige klim, maar het uitzicht vergoedde veel. De Clauscentrale in Maasbracht en de rookpluimen van de bruinkoolcentrale in Wurselen konden wij gemakkelijk zien.