Harmonie op concertreis naar Pfaffenrot
03-07-2024

Harmonie St. Caecilia onderhoudt al 65 jaar een vriendschapsband met Musikverein Edelweiß uit Pfaffenrot. Meermalen werd deze band bevestigd met bezoeken van de Eygelshovens harmonie aan Pfaffenrot en andersom. Ter ere van het 100 jarig bestaansfeest van Musikverein Edelweiß en tevens de 65 jaar durende „Freundschaft“ tussen beide muziekverenigingen, gaan de Eygelshovense muzikanten van 19 tot en met 23 juli op concertreis. Naar Pfaffenrot.

Op de website van Musikverein Edelweiß schrijft Markus Becht het volgende over deze vriendschapsband.
“Tegenwoordig beschouwen we verbindingen buiten de eigen landsgrenzen als normaal en vanzelfsprekend. In de jaren 60 van de vorige eeuw waren dergelijke partnerschapsrelaties echter een volledig nieuw terrein, een risico en gepaard gaande met veel obstakels. Vanuit het perspectief van vandaag kunnen we de moed en energie bewonderen van de mannen die in deze periode het initiatief namen en vriendschappen en contacten over de nationale grenzen heen vormden en bevorderden.”

Deze mannen, de grondleggers van deze 65 jarige vriendschap waren Jacques Deltrap, Jo Habets, Victor van den Camp en Leo Dohmen uit Eygelshoven en Klemens Kunz, Ignaz Weingärtner en Dieter Siegwart uit Pfaffenrot. Hun ontmoeting vond plaats op 9 juni 1959 in Pfaffenrot en de aanleiding voor het bezoek was het 35-jarig jubileum van Musikverein Edelweiß, die voor het eerst de organisatie van het districtsmuziekfestival op zich had genomen.

In het boek ‘100 Jaar Harmonie St. Caecilia Eygelshoven’ schrijft Piet Tans: “Op 18,19 en 20 juli 1959 maakt de harmonie de eerste concertreis naar Pfaffenrot. Om half vier staan op de markt een grote touringcar van de IAO en een Volkswagenbusje van de firma Havenith uit Bocholtz klaar voor het vervoer van de muzikanten. Na een kort afscheidswoord en een reisgebed door de geestelijk adviseur vertrekt het gezelschap om kwart over vier richting grens, waar douaniers niet al te moelijk doen.”

Tegen vier uur komt het gezelschap aan in Pfaffenrot. “Harmonie St. Caecilia Eygelshoven werd bij de ingang van de stad met marsmuziek opgewacht en naar het stadscentrum geleid voor de officiële receptie. Bij het banket dat volgde gaf het orkest een inspirerend concert, waarover de pers berichtte: “De muzikale kroon van de avond waren de concertstukken van het Nederlandse mijnwerkersorkest. De Nederlanders speelden met een vuur dat ongebruikelijk was voor de Albgau en met een voorbeeldige, gepolijste techniek.”, aldus Markus Becht. “In juli 1960 volgde het eerste bezoek van Edelweiß aan Eygelshoven, waarbij de vriendschappelijke contacten verder werden verdiept. Ook op privé vlak vonden regelmatig ontmoetingen plaats, die cruciaal waren voor het voortbestaan ​​van deze vriendschap.” vervolgt Becht.

“Het jaar 1974, toen onze club haar 50-jarig jubileum vierde, zou een bijzondere mijlpaal zijn in de muzikale vriendschap tussen de Harmonie St. Caecilia en onze vereniging. De muzikanten uit Eygelshoven voerden onder leiding van dirigent H. Kuypers tijdens een galaconcert in het kader van het jubileumfeest muziek van uitzonderlijk hoog niveau uit en maakten indruk met het hoge niveau van de speelcultuur. De muziekvrienden uit Eygelshoven speelden zondagochtend ook bij de tentendienst en zondag ook bij de optocht.”

Er volgden concerten in 1976 en in 1984. Becht tekent op: “Het galaconcert van de Nederlandse muziekliefhebbers op zaterdagavond was wederom een ​​schitterend hoogtepunt van het festival. Ook de solo-optredens van Hans Nickel, inmiddels professioneel, op het euphonium, worden met veel plezier herinnerd.”
In 1993 deed harmonie St. Caecilia tijdens een concertreis naar Oostenrijk wederom Pfaffenrot aan en in 1994 gingen leden van de Eygelshovense harmonie naar Pfaffenrot om met een speciale bezetting muzikale felicitaties over te brengen bij gelegenheid van het 70-jarig jubileum van de MVE.

Becht: “Bij het 75-jarig jubileum in 1999 werd de vriendschap met Harmonie St. Caecilia op bijzondere wijze gevierd. Het orkest kwam met een grote delegatie naar het muziekfestival in Pfaffenrot. Naast deelname aan de ‘Europese Avond’, een concert van de orkesten uit Krems, Haagnau, Eygelshoven en Pfaffenrot, verrijkte het orkest uit Eygelshoven het festival zaterdagavond met een veelgeprezen galaconcert.”

Ter gelegenheid van het 110-jarig jubileum van de Harmonie St. Caecilia was Musikverein Edelweiß te gast in Eygelshoven. Het hoogtepunt van het verblijf , dat duurde van 31 mei tot en met 2 juni 2002 was ongetwijfeld het gemeenschapsconcert op zondagochtend.

“Voor het 85-jarig jubileum van de Edelweiß in 2009 was het ook belangrijk om terug te blikken op 50 jaar vriendschap met Harmonie St. Caecilia. Een gezelschap uit Eygelshoven bestaande uit zo’n 150 personen was van 4 tot en met 6 juli te gast op het muziekfestival. Tijdens een ceremonie vierden de muziekverenigingen uit Pfaffenrot en Eygelshoven, met de politieke gemeenschap en de Karlsruhe Brass Band Association de 50-jarige vriendschap. Hoogtepunt van het muziekfestival was het galaconcert van Harmonie St. Caecilia onder leiding van Thijs Zenden.

Terugkijkend moet men zich realiseren dat naast de officiële bezoeken, die doorgaans plaatsvonden bij jubilea en bijzondere gelegenheden, vooral de vele persoonlijke en privé-contacten hebben bijgedragen aan het tot stand brengen en in leven houden van dit partnerschap voor zo’n lange, lange tijd.” aldus Markus Becht.