Enige profvoetballer van Eygelshoven Mart Remans
02-08-2021

35 Mart Remans 5aZijn voetbalcarrière begon op zesjarige leeftijd bij LHC aan de Anselderlaan in Eygelshoven. Binnen een jaar werd hij daar gescout en weggeplukt. Via het jeugdplan kwam hij terecht in de jeugdopleiding van Roda JC. Hij doorliep daar de hele jeugdopleiding en tekende drie seizoenen geleden een profcontract. Inmiddels speelde hij 67 wedstrijden in het betaald voetbal en scoorde hij daarin 18 doelpunten. Volgens de website www.transfermarkt.nl is zijn marktwaarde 325.000 euro. De voetbalcompetitie staat voor de deur en aan de keukentafel van zijn ouders sprak de Anselbode deze week met de enige profvoetballer van Eygelshoven. Deze week is aan het woord: Mart Remans (23)

Mart, hoe begon je voetbalcarrière?

Mart: “Ik vond het als klein kind eigenlijk helemaal niks dat voetballen. Als mijn grote broer Lars naar de voetbalschool ging, stond ik wat verveeld en beteuterd langs de lijn te kijken. Nee, voetballen was niks voor mij. Dat veranderde toen een vriendje met zijn opa bij ons aan de deur stond. Hij was trainer van een jeugdteam bij Laura Hopel Combinatie en hij kon nog wel een paar spelers gebruiken. Hij haalde mij over om een wedstrijdje mee te doen en de zaterdag erna stond ik op het voetbalveld. We wonnen, geloof ik met een nulletje of vijf en ik scoorde alle doelpunten. Plotseling vond ik voetballen leuk. (Zegt hij lachend). Ik moest van mijn moeder wel eerst mijn zwemdiploma halen voordat ik met de bal aan de slag kon.

Het duurde niet lang en er meldde zich een scout van Roda JC bij ons. Ik hoefde niet lang na te denken en via het jeugdplan kwam ik in de jeugdopleiding terecht. Ik was toen een jaar of zeven. Daarna speelde ik vanaf de E-tjes op alle jeugdelftallen van de club en in 2017 maakte ik de overstap naar het belofteteam.

Dat verliep niet zo gemakkelijk allemaal en voor het eerst zat het me goed tegen. Ik kende helemaal niemand van het elftal. Het waren grotendeels buitenlandse spelers en ik voelde geen klik met het team. In een paar gesprekken met Eric van der Leur werd het me wel duidelijk dat je dan mentaliteit moet tonen om dit soort hobbels te nemen. Met zijn hulp is mij dat gelukt en op 17 augustus 2018 maakte ik mijn debuut in de wedstrijd tegen Jong Ajax. Ik viel in voor Mitch Paulissen. Er was nog maar 1 minuut te spelen, maar ik was dolblij dat ik voor het eerst mee mocht doen. Ik kan dat gevoel niet beschrijven en toen ik later in de thuiswedstrijd tegen Volendam mijn eerste treffer in het betaald voetbal scoorde en de supporter begonnen te juichen, ja, Wim, daar doe ik het ook voor. Geweldig!
Ik speelde dat seizoen 26 wedstrijden en scoorde zes keer en gaf nog eens zes assists. Samen met Mario Engels speelde ik in de aanval. Het klikte tussen ons en we speelden graag met elkaar in de spits. Het seizoen daarna werd Jean Paul de Jong trainer en na een paar wedstrijden belandde ik op de bank.

Het afgelopen seizoen werd Jurgen Streppel trainer en voor het begin van de competitie gaf hij mij eerlijk aan, dat ik vanaf de bank aan het nieuwe seizoen zou moeten beginnen. Dat was natuurlijk wel een teleurstelling, maar goed. Top Oss meldde zich en wilde me wel huren en vlak voor het einde van het transfer-window waren we rond. Vlak daarna vertrok ik naar Oss. Samen met drie andere gehuurde spelers woonden we in Veghel, een dorpje tien kilometer verder op. Ik voelde me er wel thuis en na twee wedstrijden mocht ik in de basis starten.

Jammer genoeg scheurde ik mijn lies af en de revalidatie duurde tot na de winterstop. Daarna had ik nog een goede tweede helft van het seizoen en scoorde uiteindelijk toch 11 doelpunten in 14 wedstrijden.

Inmiddels ben ik weer terug op het vertrouwde nest van Roda JC en zijn we inmiddels begonnen met de trainingen. Er staat nog een trainingsweek voor de boeg en op zaterdag 7 augustus spelen we de eerste competitiewedstrijd op de nieuwe vijverberg in Doetinchem tegen De Graafschap. Ik ga er alles aan doen om een basisplaats te verdienen. Ik wil niets liever dan slagen bij Roda JC. Wat ik van het komende seizoen verwacht is een plaats in de Play-offs en het liefst dat we ons daarvoor plaatsen door een periodetitel. Ik denk ook wel dat die doelstelling realistisch is. Voor mezelf heb ik mij tot doel gesteld dat ik vijftien doelpunten scoor in de komende competitie”

De redactie van de Anselbode wenst Mart Remans veel succes in het nieuwe seizoen!