Egelze bakt en preuft 2.0
02-06-2024

Op zondag 30 juni 2024 tussen 12.00 en 17.00 uur openen Marian en Leon Janssen voor de vijfde keer hun ‘parktuin’ aan de Laurastraat 67 in Eygelshoven voor het inmiddels jaarlijks terugkerende evenement ‘Egelze bakt en preuft 2.0’. Omdat het de redactie van de Anselbode ter ore kwam, dat dit jaar het eerste lustrum wordt behaald, ging Wim Berendsen in gesprek met de organisatoren Marian en Leon Janssen.

Met de eerste vraag vallen we meteen met de deur in huis. Hoe kwamen jullie op het idee om een ‘bak- en preufevenement’ in ons dorp te organiseren.

Marian begint:
“Het is al sinds jaren een goed gebruik, dat 1 keer per maand na de Hoogmis op zondag, meneer pastoor een nazit houdt in het Sint Jansheem. Daar kun je wat napraten onder het genot van een kop koffie of wat anders. Tijdens een van deze bijeenkomsten kwam ik in gesprek met Marion Kockelkoren en meneer pastoor over de populariteit van ‘Heel Holland Bakt’. We werden het erover eens, dat het leuk was om dat in ons dorp te organiseren, maar de grote vraag was waar we een geschikte plek konden vinden. We waren het eens dat het Sint Jansheem niet geschikt was, maar waar dan wel? Enthousiast riep ik: “Nou dan houden we het bij ons thuis in de tuin.”

Op zondagmiddag 1 juli 2018 vond de eerste ‘aflevering’ plaats in onze tuin. Er zat toen nog een echt wedstrijdelement aan vast met een echte jury en een winnaar. Ik kan mij nog herinneren, dat de Frankfurter Kranz de winnaar was. Er kwamen zo’n kleine 100 bezoekers en we konden de opbrengst van 400 euro aan de kerk doneren.

In de tweede editie in 2019 lieten we het wedstrijdelement los en kwam, zoals nu nog altijd, de gezelligheid en het hebben van een leuke zondagmiddag op de eerste plaats.

Daarna gooide Corona twee zomers lang roet in het eten. Ik heb nog wel met een meetlat door de tuin gelopen, je weet nog wel de verplichte 1,5 meter afstand, maar Leon kon mij er vlug van overtuigen dat ook onze tuin, te klein was voor een Corona-proof evenement.

Leon vult aan:
Na twee jaar niets doen en dus veel tijd om na te denken hoe we het nog leuker zouden kunnen maken, besloten we om er ook ‘hartig’ bij te doen. Een paar buitenlandse collega’s van mij deden mee en werden er dus ook buitenlandse hapjes geserveerd. Het was die dag hartstikke warm, tegen en misschien zelfs ook over de dertig graden. Maar gelukkig was het toch behoorlijk vol en konden we ruim 1.000 euro aan de parochie doneren.

Het afgelopen jaar was de opbrengst zelfs hoger en kwamen er meer dan 300 bezoekers. Met mijn zoon maak ik in de week voorafgaande aan het ‘feest’ de tuin in orde. Dat betekent opbouwen van onder andere de partytent van acht meter en het gereedzetten van vele tafels, banken, stoelen en koelkasten.
Wim, Marian bakt naast haar baan en het huishouden bijna de helft van al het lekkers. We zijn dan ook naarstig op zoek naar enthousiaste thuisbakkers, die voorafgaande aan het evenement, vlaaien, taarten, cakes, wafels of hartige ‘hapjes’ zoals Quiches bakken.

Marian sluit af:

“Natuurlijk hoort bij een feestje ook altijd muziek. Alois Zupancic, Walther Bisscheroux en Roger Vroomen, luisteren de middag op met hun ‘Wieners’ en passende muziek.

Elk jaar zijn er meerdere vrijwilligers die ons meehelpen waar we heel dankbaar voor zijn. Toch wil ik, voor de lezers van de Anselbode aangeven, hoe de middag in zijn algemeenheid verloopt. Iedereen die wil meebakken, moet zijn bijdrage voor zaterdagmiddag of zondagmorgen voor 12 uur bij mij inleveren. In de kelder en de koelingen worden ze opgeslagen en zondags vanaf 12.00 uur in de grote partytent uitgestald. Gedurende de middag is er dus een gevarieerd aanbod.

De bezoekers kopen bonnen ter waarde van rond de twee euro en leveren deze in als zij iets van hun keuze gevonden hebben. Uiteraard zijn bezoekers die willen genieten van al het lekkers hartelijk welkom vanaf 12.00 uur. U kunt natuurlijk ook een glaasje fris of wat anders nuttigen.

Elk jaar neemt het aantal bezoekers toe maar het aantal enthousiaste thuisbakkers is gelijk gebleven. Daarom mijn oproep: Kun je bakken, doe mee en meld je mij aan.”

De redactie van de Anselbode wenst Marian en Leon Janssen een mooie dag en veel bezoekers op hun ‘Egelze bakt en preuft 2.0’ toe.

Wilt U zelf vlaai/gebak bakken, of heeft u vragen, svp mailen naar: mihjanssen@gmail.com of bel 06-18304875