‘Echt een paar maanden van de kaart geweest’
08-12-2021

50 Nimik1Als klein meisje uit Schaesberg was Anita Bertrand met haar moeder al kind aan huis op de weekmarkt in Eygelshoven. Hier begon ze met haar man Leon woningstoffeerderij Nimik die ze samen succesvol uitbouwden. Tot de watersnood van 29 juni hen dwong de door hun zo mooi opgebouwde zaak aan de Grote Stegel te verlaten en deze te verhuizen naar Anita’s geboortegrond: Schaesberg.

Ook bij Daniël en Mandy Dijkstra aan de Kleine Stegel liep die dag de woning onder water, terwijl Daniël bezig was om mensen te helpen die met hun auto vastliepen. Anita en Daniël vertellen deze week in de Anselbode wat zij meemaakten die 29e juni en in de daaropvolgende maanden, tot het leven weer een beetje zijn normale gangetje ging.

‘Ik ben echt een paar maanden van de kaart geweest”

Woningstoffeerderij Nimik begon in 2009 aan de Veldhofstraat. Genoemd naar hun dochter Ninon en zoon Mik, werd Nimik een begrip in het dorp en tot ver daarbuiten. Hun eerste grote karwei was de aankleding van de 45 appartementen van de verbouwde Laethof. Toen leerde Eygelshoven hen pas echt kennen. ‘Ut Anita van der Nimik’ en Leon werden snel bekend en geliefd, ook door hun activiteiten in het sociale leven. In 2015 verhuisden ze naar de Grote Stegel, waar ze hun droompand vonden. Een mooie grote winkelruimte met woonruimte erboven en ruime parkeerplaatsen voor de deur.

“We waren niet in de zaak maar thuis op dat moment”, vertelt Anita in haar woning aan de Laurastraat. “Mijn dochter had het filmpje van pastoor Heemels gezien op Facebook en zag wat zich op het plein afspeelde. Leon was als eerste in de zaak, waar het water door de achterpui naar binnen kwam. Ons kantoor en de opslag van goederen liggen beneden straatniveau en stonden als eerste onder water. We hadden boven de zaak een dakterras en ook daarvandaan liep water naar beneden. Ik heb Sijtje van Terpstra Assurantiën alles geappt en zij lichtte de verzekering in. De expert kwam donderdag al en Sijtje voerde het woord. Wij hoefden nergens naar om te kijken. Daar waren we heel bij mee. Net als met alle hulp van iedereen en de gratis opslagbox die Harry Vroomen ons beschikbaar stelde.”

Terug op aarde
Leon en Anita dachten: wat moet er nog meer gebeuren om dit allemaal weer goed te krijgen, met het risico dat het misschien nog eens gebeurt. “Willen we dat? De huurbaas werkte ook niet echt meer en dat heeft ons doen besluiten Eygelshoven te verlaten. Er was hier verder ook geen passende ruimte. In Schaesberg wel en daar hebben we de nieuwe zaak op 5 november geopend. Maar pas toen we daar weer volledig waren ingericht, kwam ik weer terug op aarde. Ik ben echt een paar maanden van de kaart geweest.”

Tegenover Nimik aan de Kleine Stegel 8 wonen Daniël en Mandy met dochters Saviël (5), Sàray (3) en zoontje Sendley (5 maanden) in het ouderlijk huis dat Daniël van zijn ouders overnam. Mandy was net een week bevallen van Sendley en moest nog bijkomen van haar keizersnede toen ze door het wassende water werden overvallen. Daniël: “We kwamen net terug van de zwemles van de kinderen toen het zo hard begon te regenen. Het water begon al snel te stijgen en we hielden het met een paar mensen in de gaten. Door auto’s die langsreden klotste het water naar binnen. Die probeerden we daarom tegen te houden want er was niks afgezet. We moesten op een gegeven moment zelfs mensen helpen om hun auto uit het water te duwen. Onze eigen auto stond ook snel vol water. Tot Mandy mij ineens riep dat het water ook ons huis binnenliep en de kinderen in paniek tot aan de enkels in het water stonden.”

Verstopping
“Op zo’n moment kun je niks meer en laat je het maar gebeuren. Daarna moet je natuurlijk alles gaan regelen. De verzekering en zorgen dat de boel weer schoon en droog wordt. Mandy zat met haar wond van de operatie en die mocht niet infecteren. Dus moest de woning worden gedesinfecteerd. Dat heeft alles bij elkaar wel een paar maanden geduurd. Bij ons viel het eigenlijk nog mee, maar hoe verder je de Kleine Stegel inging hoe erger de buren eraan toe waren. Die liggen wat dieper. Volgens mij heeft er een verstopping gezeten in de Anselbeek, van bladeren en takken of zo. Want toen de putdeksels eenmaal geopend werden, stroomde het water ook meteen weg. ”