Drie vrijwilligers van het BIB aan het woord
07-09-2020

20200903BIB 2 1 WebHet bewonersinitiatief De Bossen (BIB) is inmiddels een begrip in Eygelshoven. Jaarlijks organiseren zij een groot aantal activiteiten met het doel om de leefbaarheid in de wijk De Bossen te verhogen. Deze week laat de redactie van de Anselbode drie stuwende krachten van het BIB aan het woord; Gerda, Margriet en Huub.

Margriet van Leusden (68) over het begin: 

“Het is nu ongeveer zeven jaar geleden, dat de gemeente in onze wijk een buurtschouw hield. Enkele weken na de schouw, op Prinsjesdag trouwens, werden de resultaten aan de wijkbewoners gepresenteerd. Deze bijeenkomst werd gehouden in café Het Anker op het Nolensplein. Tegen het einde van de bijeenkomst, vroeg de toenmalige opbouwwerkster wie er interesse had om aan dit initiatief mee te doen. De opzet was, om door activiteiten te organiseren, de bewoners dichter bij elkaar te brengen en zo de leefbaarheid in de wijk te verhogen. Ik stak spontaan mijn hand op en zo werd ik betrokken bij dit mooie initiatief. Tenslotte moet je niet alles aan de overheid over laten, maar zelf ook verantwoordelijkheid nemen, als je vind dat er iets veranderd moet worden in je directe woonomgeving. Gelukkig waren er nog een aantal wijkbewoners die zich opgaven en zo werd het BIB geboren. Gelukkig waren er direct een aantal klussen waar we mee aan de slag konden” 

Huub Bergsma (66) vult onmiddellijk aan: 

“Wat mij bijzonder aanspreekt is dat er niet voor een vereniging of stichting werd gekozen, maar voor de vorm van een burgerinitiatief. We hebben een soort ‘kerngroep’ van een man/vrouw of zes. Bij iedere activiteit worden er dan weer andere bewoners bij betrokken en soms neemt een groep bewoners een activiteit over en organiseert die verder zonder BIB. Een voorbeeld is de rommelmarkt, die in het begin door het BIB georganiseerd werd, maar nu door de bewoners van de Gulikstraat, zelf. Met de activiteiten werken we samen met verenigingen uit het dorp. Zo hebben we een Haloween-wandeling georganiseerd, samen met voetbalclub LHC. Daar deden toch maar even rond de 250 deelnemers aan mee; mooi toch? In speeltuin Eendracht op De Bossen starten we regelmatig met een activiteit. Natuurlijk mogen we het Bewonersplatform Kerkrade Noord niet vergeten te noemen. Samen met hen, is het pad door het bos van de Marialaan naar de Wimmerstraat verbeterd.”

Een van de grotere jaarlijkse activiteiten is de brunch in de meimaand. Gerda Krewinkel- Schriebl (58): 

“In het begin was ik wat huiverig om mee te helpen aan de activiteiten van het BIB. Maar inmiddels ben ik er wel aan gewend. Voor mij is de brunch in de maand mei een van de hoogtepunten van onze activiteiten. Ik kan er zo van genieten als ik zie hoe buurtbewoners van de Bossen samenwerken om dit evenement te laten slagen. Zo helpt de scouting met het opzetten van de tenten maar ook andere verenigingen helpen mee. Pastoor Heemels draagt de mis op en na afloop hiervan wordt er van een brunch genoten, die een aantal vrijwilligers hebben klaar gemaakt. Door de Corona is het dit jaar niet doorgegaan en dat was voor mij, en uiteraard ook voor andere vrijwilligers en bewoners van de Bossen een flinke teleurstelling. Sinds de crisis is het toch wel wat stiller geworden rondom het BIB. We hebben wel een App-groep waar we contact mee onderhouden met de buurt. Dan kunnen we af en toe toch nog wat betekenen voor de Bossen.”

Op de vraag aan alle drie hoelang ze nog doorgaan met het BIB is het antwoord van deze drie vrijwilligers eenduidig: “Aan stoppen denken we niet, we gaan voorlopig nog wel even door.” 

Succes !!