Dodenherdenking Eygelshoven
22-04-2024

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de tweede wereldoorlog.

Het thema voor 2024 is: “Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid”.

De herdenkingsplechtigheid begint met een H. Mis om 19.00 uur in het Oude Kerkje, welke zal worden opgeluisterd door het jeugdkoor JOKOJO. Aansluitend wordt de officiële herdenking voorgezet bij het oorlogsmonument aan de Torenstraat/Kerkberg. Bij het verlaten van de kerk zal de Harmonie St. Caecilia het muziekstuk ‘St.Florian Choral’ spelen. Daarna volgt het taptoe signaal en 2 minuten stilte, waarna het Wilhelmus wordt gespeeld. Aansluitend zal Jos van den Camp een toespraak houden met als thema ‘Littekens’ die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn.
Ook de jeugdburgemeester van Kerkrade Madée Buck zal een toespraak houden en levert Jarne Erkens een bijdrage.
Tot slot speelt de Harmonie het muziekstuk ‘Nimrod’.

Na de kranslegging door een vertegenwoordiger van de Gemeente en het GOC-Parkstad (veteranenvereniging), Politie, Gemeenteraad en Oranje Comité worden de aanwezigen in de gelegenheid gesteld een bloem met daaraan een kaartje met daarop de naam van een slachtoffer, bij het monument neer te leggen.

De nationale driekleur zal van 18.00 uur tot zonsondergang (ca. 21.10 uur) halfstok en zonder wimpel wapperen op o.a. openbare gebouwen. Alle inwoners van Eygelshoven worden verzocht om deze gedragslijn te volgen.
Het Oranje Comité Eygelshoven nodigt iedereen, jong en oud, uit om bij deze herdenking aanwezig te zijn.

Oorlogsmonument Eygelshoven, Torenstraat/Kerkberg. Foto’s: Piet Heuts