2024 – Socio-Project – 50 jaar deel 3
22-04-2024

Op 23, 24 en 25 mei viert het Socio-Project feest. Dan is het vijftig jaar geleden dat het feestelijk is geopend. De komende weken een terugblik op de geschiedenis van ons Socio-Project.
Deel 3: De eerste fase – zes kleuren

Inleiding
De ‘eerste’ fase betreft de periode vanaf de eerste ingebruikname in juni-september 1973 tot en met september 1988. Het Socio-Project is gedurende deze eerste periode getooid in de kleuren die kunstenaar Karin Daan heeft gegeven aan het betonskelet: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Het Socio-Project is in gebruik, precies daar waar het voor is gebouwd.

De huurders en gebruikers van het eerste uur
De Algemene Inspectie Dienst is in juni 1973 ingetrokken, hier werken nu zo’n 60 ambtenaren.
Een belangrijk doel bij de realisatie van het Socio-Project is echter om ruimte te creëren voor het jeugd- en jongerenwerk. Na de brand op 16 oktober 1972 van het voormalige Ursulinenklooster aan de Molenweg zijn een aantal organisaties dakloos geworden. SAJE is toen verplaatst naar de voormalige Augustinuskerk iets verderop. Scouting Eygelshoven vindt tijdelijk onderdak in het Vormingscentrum gelegen aan de Wolfsweg. Beiden kunnen nu terugkeren naar het centrum van Eygelshoven in hun nieuwe ruimtes in het Socio-Project. SAJE in ruimtes aan de Laurastraat onder de nieuwe ruimte van de Openbare Bibliotheek. Deze was vanaf 1964 gelegen op de eerste verdieping van een gebouw in de Christinastraat-Hoofdstraat boven het consultatiebureau van het Groene Kruis. Een van de knelpunten daar is echter de bereikbaarheid voor ouderen en moeders met kinderwagens. Omdat een lift realiseren niet mogelijk is wordt er gekozen voor een verhuizing naar het Socio-Project.

Peuterspeelzaal “’t Hummelhöfke” opent de deuren voor de peuters. Doel is om peuters vrij te laten spelen met pedagogisch verantwoord speelgoed onder deskundige leiding. De tweejarigen kunnen twee dagen per week worden gebracht en de driejarigen drie dagen. ’s Ochtends twee uren en ’s middags twee uren. Kosten ƒ 2,25 per kind per dagdeel.

Er is een grote sporthal van 31 bij 24 meter die geschikt is voor vele sporten en een kleinere gymnastiekzaal van 20 bij 12 meter. De ‘schoolgym’ vindt hier nu plaats en ook de Sport Vereniging Eygelshoven heeft hier nu een prima onderdak gevonden. In het Socio-Project is er ook een volautomatische vierbaans kegelbaan gebouwd volgens het Duitse schaarbaansysteem. Als snel worden hier door sportkegelaars van Sportkegelclub “Socio” getraind en competitie gespeeld.3

Deze sporthal en gymnastiekzaal die iets hoger is gelegen is ook bedacht om als grote evenementenzaal met podium te dienen. En daar wordt al meteen veel gebruik van gemaakt.
In ruimtes aan de Laurastraat wordt onderdak geboden aan de “Wereldmarkt”. Een groep enthousiastelingen met oog voor de Derde Wereld richt een winkel in en organiseert ook pedagogische werkgroepen en meditatiesessies.

Op de eerste verdieping langs de sporthal is er een bar-restaurant die bij speciale gelegenheden wordt gebruikt.

Top-evenementen
Het gaat te ver om hier alle (top-)evementen te benoemen, daarom hier enkele om aan te geven welke belangrijke rol het Socio-Project direct heeft gekregen.
Voor Karnevalsvereniging Burgerlust is het mogelijk meteen een groot evenement te organiseren: “De uitreiking van de Orde van de Gulden Humor” op zondag 25 november 1973. Een groot succes want in 1979 mag de Burgerlust wederom dit evenement organiseren.
Popconcerten! SAJE organiseert een concert in januari 1974: Colin Blunstone met in het voorprogramma Wally Tax. In 1975 komen in maart de Golden Earrings, in april Flying Burito Brothers en in november komt MUD. Nog vele concerten volgen.
En wie herinnert zich nog de modeshows van Maison Merdo? En in 1978 een grote goed bezochte Sloveense avond en in 1979 de Pasar Malam.
De aanwezigheid van de grote sporthal maakt het mogelijk voor SVE om in 1977 de Limburgse Turnkampioenschappen te organiseren. En in 1977 volgt de oprichting van Badmitonclub Cosmos die nog steeds in het Socio-Project haar thuisbasis heeft.
De markt keert weer terug vanaf 1 november 1976 op het marktterrein bij het Socio-Project. De markt was als gevolg van de bouw van het Socio-Project verlegt naar straten in de omgeving.

Vertrek AID en dan …
In 1984 wordt bekend dat de Algemene Inspectie Dienst van het ministerie van Landbouw & Visserij weggaat uit het Socio-Project. Medio juni staan de kantoorruimtes in het Socio-Project leeg. Met het vertrek van de AID is de grootste huurder weg en daardoor ook een deel van de financiële dekking van de exploitatie. Gedeeltelijke sloop is een optie, maar men zoekt nog naar nieuwe huurders. Uiteindelijk is sloop van de leegstaande delen onvermijdelijk. SAJE en de Openbare Bibliotheek die gehuisvest zijn in het deel aan de Laurastraat verhuizen naar het hoofdgedeelte. Daarmee is het mogelijk dit deel aan de Laurastraat te slopen. Ook de kantorenruimte langs de Torenstraat met de markante antenne en rode lamp worden gesloopt. Behalve sloop wordt er ook gerenoveerd en krijgt het gebouw een facelift. In een gedeelte van de voormalige ruimtes van de bibliotheek in het hoofdgebouw komt de Bar-Bistro, deze wordt op 31 maart 1988 officieel geopend. In september vindt op bescheiden wijze de heropening plaats van het vernieuwde Socio-Project.
Het Socio-Project dat nu nog maar twee kleuren heeft: blauw voor het betonskelet met een brede gele band met informatie over de bezoekdoelen.