De Romeinen in en om Eygelshoven
20-09-2022

38 2 RomeinenDe Romeinen spreken al zolang zij over de Europa heersten en zeker in de huidige tijd tot de verbeelding. De vele televisiefilms en series die over de Romeinen zijn gemaakt geven aan hoeveel interesse zij bij ons nog steeds opwekken. De manier van leven, de vele veldtochten en veroveringen, de wijze waarop zij nieuwe vormen van bouwen, landbouw en veeteelt meebrachten, het zorgt ervoor dat we zelfs in de moderne tijd nog altijd aan hen worden herinnerd. De Stichting ‘Eygelshoven door de eeuwen heen’ koos dan ook de Romeinen als het thema voor hun eerstvolgende open dagen, die op 1 en 2 oktober worden gehouden in de Laethof.

“We waren als heemkundevereniging op zoek naar een thema voor de open dagen en toen werd door iemand geopperd ‘de Romeinen’. Nou, dat leek ons een goed idee. Want er is in Eygelshoven best wel veel gebeurd in de tijd van de Romeinen,” zegt het bestuur van de vereniging.

Brood en wijn
Voor die dagen is op de binnenplaats van de Laethof een aantal thema’s uitgewerkt. Zoals een eetkraam, met daarin allerlei proeverijen, zoals snoep, Romeins brood, een soort wijnbowl met veel fruit en natuurlijk olijven, die in die Romeinse tijd veel werden gegeten. Het waren vooral brood en wijn die de gewone Romeinen veel aten en dronken. De grote banketten waren meer voor de rijken in die tijd.

Verder is John van den Berg benaderd. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar de Via Belgica. Zo noemden de Romeinen de 400 kilometer lange heirbaan die van Boulogne-sur-Mer in Frankrijk via onder andere Tongeren, Heerlen en Maastricht naar Jülich en Keulen liep. In Maastricht kwam deze weg Zuid-Limburg binnen om via Meerssen, Valkenburg, Voerendaal en Heerlen bij Rimburg de grens met Duitsland over te steken.

Kledingstukken en boeken
De stichting Linea Recta van John van den Berg is bereid gevonden om de open dagen met een stand te verlevendigen. Tijdens deze twee dagen is een grote collectie Romeinse attributen en kledingstukken te bewonderen. Er is zelfs een mogelijkheid om een van de kledingstukken aan te trekken voor een leuke foto.

Door de heemkundevereniging wordt veel aandacht besteed aan de vindplaatsen van Romeins aardewerk en Romeinse graven in Eygelshoven. Ook wordt een Romeinse weg beschreven, die gedeeltelijk door Eygelshoven liep. Waarschijnlijk is dat een gedeelte van de oude heirbaan geweest. In de Laethof binnen is een boekententoonstelling, waar tijdens de boekenbeurs speciaal boeken over de Romeinen en het Romeinse verleden door boekhandel Deurenberg uit Kerkrade worden aangeboden. Deze kunnen hier vervolgens na intekening worden besteld. Ook de bibliotheek Eygelshoven levert haar bijdrage in de vorm van boeken ter inzage. En er is een speciale uitgave van de heemkundevereniging over de Romeinse vondsten in Eygelshoven te koop.

Vondsten
Dankzij De Vondst, het Centrum voor Archeologie in Heerlen, krijgt de heemkundevereniging de beschikking over enkele vondsten die in Eygelshoven zijn gedaan, zoals een kom, een vaas en een fibula (een mantelspeld). Ook het Thermenmuseum Heerlen heeft bijgedragen met informatie.

Voor de kinderen is er de mogelijkheid om deel te nemen aan spelletjes. Eveneens kunnen zij armbandjes maken en met mozaieksteentjes bijdragen aan het maken van een grote vaas. In de bovenzaal van de Laethof wordt een film vertoond over de villa Holzkuil en voor de kinderen zijn er voorstellingen van Asterix en Obelix. De Stichting hoopt dan ook dat niet alleen de ‘gries köp’ naar de open dagen komen.

Afbeelding 1
Deze afbeelding van een reizigersgroep in de Romeinse tijd zorgt voor een mooi decor tijdens de open dagen.

Afbeelding 2

Deze fragmenten van twee Romeinse mijlstenen werden gevonden in de fundering van het oude kerkje.