Carnavaria
13-02-2023

Dialect Mis
Op zaterdag 18 februari is er om 19.00 uur in de parochiekerk van de H. Joannes de Doper/Past. van Ars de traditionele carnavals Mis, in het dialect. De KV Burgerlust 1924 zal dan met Prins Ralf I en Jeugdprins Stan I en al haar leden bidden voor een goed verloop van het carnavalsweekend en voor mooi weer tijdens de optocht. Deze speciale H. Mis wordt opgeluisterd door Harmonie St.-Caecilia en Jeugdkoor De Zanglijsters.

Prinsenreceptie
Aansluitend aan de H. Mis zal om 20.33 uur in het
Socio Project de receptie van Prins Ralf I (Schlangen) en Jeugdprins Stan I (Frings) starten. Iedereen is van harte uitgenodigd om carnavalsprinsen van KV Burgerlust te komen feliciteren.

Egelse Sjoenkelt 2.0
Op carnavalsdinsdag 21 februari staat het evenement Egelse Sjoenkelt op het programma. Vanaf 14.11 uur brengen op hetr Horecaplein in een non-stop carrousel Viva La Vida – Jo Smeets – D’r Tim – Sjpas vuur drei – Wiesse Sjwaam – Kot & Jod – Steirisch Stark – René Reulings – Radauw – Herman Blaauw – Die Kneudel carnavalsliedjes van eigen bodem. De toegang is gratis. Dat wordt dus sjoenkele in het dorp!

Rond de klok van 19.30 uur gaat het avondprogramma van Egelse Sjoenkelt 2.0 verder in d’r narrentempel het Socio Project. DJ Luuk (Steins) zal een spetterende ADHD discoshow presenteren en tussen de bedrijven door zullen Danny Pouwels en D’r Reënboag Kloeb Haander optreden. Rond de klok van 22.00 uur zullen de prinsen carnaval tijdens een doorgaans emotionele ceremonie aftreden. Aansluitend vindt tot 23.59 uur de carnavals AFTER PARTY plaats. Als afsluiting van het carnaval vindt voor het eerst het Vótverbrenne plaats.

Vótverbrenne
De KV Burgerlust 1924 zorgt voor het in stand houden van de carnaval voor de Vóttekletsjere va Egelse. Om de carnaval op een ludieke manier af te sluiten zijn binnen de vereniging ideeën ontplooid om een ‘Vót’ te verbranden als teken van het einde van het carnaval!
Met “Vótverbrenne” wordt bedoeld het verbranden van de vót van de boom. De vót is de rest van de boom die overblijft na het omzagen, ook wel de stronk genoemd. In vroegere jaren werd door de bevolking van Eygelshoven de ‘vót gekletsjt’, dus uit de grond gehaald en in stukken gehakt. Deze resten van een boom werden gebruikt om zich aan te kunnen warmen. Dit is één van de vermoedelijke verklaringen van de herkomst van het woord Vóttekletsjer.
De KV Burgerlust 1924 hoopt dat hiermee een nieuwe traditie geboren wordt.