Carnaval, ondenkbaar zonder ‘haar’ Vóttekletsjer
19-02-2017

Carnaval in Eygelshoven is ondenkbaar..zonder ‘haar’ Vóttekletsjer

1708 Pierre JongenDeze week treft u traditioneel bij de Anselbode de carnavalskrant van KV Burgerlust aan. Een carnavalesk jubileumnummer zelfs met verslagen van ‘de Burgerlust’ met zijn prins en jeugdprins. Maar ook een uitgebreid ‘spoorboekje’ voor de naderende, dolle dagen. 33 jaar verschijnt d’r Vóttekletsjer in Eygelshoven en Rimburg, samen met de 63-jarige Anselbode. Al 33 jaar staat Pierre Jongen te boek als de ‘bladmanager’ van deze kleurrijke carnavalskrant. Reden voor de redactie om Pierre, inmiddels ook elvenraadslid van de Burgerlust, aan de tand te voelen en hierbij stil te staan. Immers, een prestatie van formaat, waarvoor hulde.

Carnavalscultuur

Voor Pierre Jongen staat vast dat d’r Vóttekletsjer een waardevolle bijdrage is aan de carnavalscultuur van het dorp: “ Het is het stuk cultuur wat carnaval heet en die ik schijnbaar niet los kan laten. Vanaf het moment dat ik er mee begon tot op heden heeft het mij elkaar jaar opnieuw geboeid om dit stukje cultureel erfgoed voor de Burgerlust en Eygelshoven in woord en beeld vast te leggen. En ik denk dat de redactie van d’r Vóttekletsjer daarin slaagt en geslaagd is.


Herinneringen

Als Pierre de voorgaande jaargangen van de Vóttekletsjer uit de kastpakt,  worden de herinneringen zichtbaar, zoals de uitgave van 1991. Pierre: “Thomas I (Richter) zwaaide in dat jaarde scepter over Egelse. Toentertijd werd door de Burgerlust besloten D’r Vóttekletsjer in het formaat van de Anselbode uit te geven, het zogenaamde A4 formaat. Echter in dat jaar werd de carnaval op het laatste moment afgeblazen in verband met het uitbreken van de Golfoorlog ook wel ‘Dessertstorm’ genoemd. Het toeval is dat door drukkerij  Wiel Eijdems, de kaft van de uitgave in een ‘zandgele’ kleur werd afgedrukt. Of de drukkerij toen al een voorgevoel heeft gehad?”

Redactieleden en fotografen

In de eerste jaren van d’r Vóttekletsjer werd de redactie door Pierre in zijn ‘uppie’ gedaan. De carnavalskrant groeide en werd een bijzonder goed gelezen medium waardoor Pierre hulp krijg bij de redactie van andere mensen. Pierre: “Frans Vreuls, Danny van Vlodrop, Jo Cremers, Bernard Brouns, Peter Frohn,Jos van der Pas en René Wijmenga, zijn namen die mij te binnen schieten. Momenteel bestaat de redactie uit Piet Nieuwenhuizen, Roger Vliegen en mijzelf. Steeds belangrijker werden de fotografen, inherent aan de digitale ontwikkeling. Hierbij werd door mij dankbaar gebruik maakt van ‘good old’  Ria Strolenberg, René Funcken en Henk de Vries. Nu worden de foto’s aangeleverd door Marco Lückers en Huub Mertens.”

Dank aan adverteerders

Pierre steekt niet onder stoelen of banken dat alle werkzaamheden voor de carnavalskrant überhaupt niet konden worden uitgevoerd, als.. er geen advertenties geplaatst werden. D’r Vottekletsjer mag zich wat dat betreft gelukkig prijzen, in een digitaal tijdperk van Twitter en FaceBook, dat nog altijd gekozen wordt voor het printmedium d’r Vottekletsjer. Pierre sluit af: Daarvoor ben ik alle adverteerders dan ook dankbaar. De adverteerders zorgen er zo óók voor dat de Egelser carnavalscultuur op papier vastgelegd wordt en behouden blijft.”.

Op de foto: Vanuit rotatiedrukkerij Rodi uit Diemen, onder de rook van Amsterdam, is de Vóttekletsjer weer gearriveerd bij Media Studio Wijmenga in Eygelshoven. Pierre is er als de kippen bij om het eerste exemplaar ’te keuren’.