Boom van de familie Dortants
16-12-2022

Afgelopen zaterdag 3 december is er op onze begraafplaats een amberboom geplant. De familie Christian Dortants uit Übach-Palenberg heeft deze boom geschonken.

Velen kennen de familie Dortants uit de Putstraat nog wel. Het gezin Dortants-Benders bedreef er een boerenbedrijf. De laatste bewoners Sjef, Netty en Lieke hebben het boerenbedrijf van hun ouders tot hun levenseinde voortgezet tot 2001. Wie heeft er niet aardappelen en eieren gekocht? En hoe mooi was altijd de binnenplaats verzorgd met kleurige bloemen.

Jongste zoon Hub Dortants koos een eigen weg en specialiseerde zich in groenonderhoud en begon een tuinbedrijf. Hij trouwde Maria Königs uit Frelenberg en vestigde daar zijn tuincentrum.
Christian Dortants, zoon van Hubert en Maria Dortants heeft inmiddels het bedrijf voortgezet in Frelenberg en zich gespecialiseerd in de inrichting en onderhoud van tuinen en parken.

Afgelopen zaterdag hebben Christian en zoon Lars de jonge amberboom geplant. Onze begraafplaats is nu op een markante plek verrijkt met een mooie boom. Als je de hoofdingang oploopt en op de absouteplaats bent, zie je de nog jonge amberboom aan de linkerzijde in het groen staan. Eigenlijk niet ver verwijderd van de graven van de familie Dortants. Op onze begraafplaats is het familiegraf Dortants-Benders nog aanwezig waar ook een deel van de kinderen begraven zijn. Ook Hub Dortants is er begraven naast het graf van zijn ouders en broers en zussen.

De amberboom (liquambar styraciflua) is een loofboom en komt van origine uit Noord-Amerika, maar is al eeuwen ook hier in Europa aangeplant. De boom kan hier tot 20 meter hoog worden. Het is een langzaam groeiende boom. In april komen er onopvallend geelgroene bloemen aan. Daarentegen staat deze boom bekend om zijn buitengewoon mooie herfstkleuren. De bladeren kleuren geel, oranje, rood en paars.

Christian en zoon Lars Dortants bij het planten van de amberboom

Christian Dortants en zoon Lars Dortants en rechtsachter in het groen de nieuwe jonge amberboom.