Bistro Socio verankerd in Eygelshoven
24-09-2018

1839 hubenRobIn de Anselbode van 3 oktober 1993 lezen wij een bekendmaking van ‘Sport- en Cultuurstichting Eygelshoven waarin de exploitatie van ‘Bar Bistro Socio’ in handen van Hub & Sonja Erkens-Plum terecht is gekomen. De start van een inmiddels horeca-icoon in Eygelshoven, die op 17 oktober 1993 ‘Bistro Socio’ heropende. Het gezin Erkens, Sonja, Hub en Rob, startte dit horeca-avontuur met hulp van vele vrienden en is anno 2018 uitgegroeid tot een niet meer weg te denken café-restaurant in Eygelshoven. De redactie in gesprek met Hub en Rob Erkens over 25 jaar Bistro Socio; een jubileum waarbij op maandag 1 oktober vanaf 17.00 uur stil gestaan wordt middels een Open Huis met een hapje en een drankje.

Laura 4
Hub Erkens was een begenadigd voetballer van RKEVV Laura die in zijn nadagen, samen met zijn (kampioens)elftal, nog steeds een balletje trapte. Namen als Joep Drummen, Marcel Brull, Rinus Prevo en Achim Becker zijn slechts enkele namen van dit roemruchte gezelschap, wat tot op de dag van heden nog jaarlijks een gezamenlijk uitstapje maakt. Vanuit deze groep werd al aan Sonja en Hub na te denken over een mogelijke overname van de Bistro nadat bekend was dat de familie Hermans stopte met zijn horecawerkzaamheden. Na rijp beraad, Hub was immers buschauffeur bij Janssen, was het Sonja, wel gepokt en gemazeld met horeca-ervaring, om in te stappen bij dit nieuw avontuur. Hub: “Ik durf nu wel stellen dat ik zonder de hulp van mijn voetbalkameraden en hun respectievelijk echtgenotes, kansloos was geweest om dit project van de grond te krijgen. Zonder anderen te kort te doen, wil ik toch Annemie Brull als hulp vanaf de eerste minuut, naar voren halen.”

Sonja

Sonja Erkens-Plum kreeg het koken van haar moeder Johanna Plum als het ware met de ‘Stamppot’ ingebracht, ze werkte in de friture van het toenmalig café de Leeuw en was maar liefst tien jaar werkzaam bij slagerij Theo en Christel Brul, toen zij zich ging bekommeren om de inwendige mens van de bezoekers van de Bistro. Een voltreffer: haar ‘ouderwetse’ kookkunst viel buitengewoon in de smaak van de gasten.

Spoedig moest Hub zijn baan als chauffeur opzeggen om zo fulltime bij te springen in de Bistro, alsmede zoon Rob, die in die tijd net zijn militaire dienstplicht had voltooid. Een ‘gouden’ horecatrio was gestart en groeide door de jaren heen uit tot een omvangrijk team. Op 17 december 2013 overleed Sonja en zorgde voor een zwarte dag in Bistro Socio en natuurlijk bij de familie, sterker, in heel Eygelshoven. De herinnering blijft bestaan in haar gerechten, die tot op de dag van heden, geserveerd worden.

Verenigingsleven en de markt

Rob en Hub, beide lid van LHC, bieden in hun Bistro ruim onderdak aan diverse verenigingen, wel of niet gekoppeld aan het Socio-Project. Bovendien is Hub zelf reeds 23 jaar lid van de Broederschap St. Sebastianus en noemt zichzelf, elk jaar weer, bij het Koningsvogelschieten, lachend ‘Vice-koning’. Rob: “Ik noem enkele verenigingen op en weet nu al dat ik er ga vergeten, wat de waardering voor hen niet minder maakt: Kerkelijk Zangkoor, KV Burgerlust, Cosmos, SVE, Pentjak, de harmonie, onze eigen spaarclub, de zaalvoetballers, de ‘containerkloeb’ (kaarters) en de vergaderingen van VVE. Voeg daar, door de jaren heen nog aan toe, de parcoursverkenners, ’t Gekk, Stivosina en John Franken, waarmee we nog een optreden van de Black Foos hebben georganiseerd.

Ieder zaterdag, vanaf 8.00 uur, is het Marktdag in de Bistro met de nadruk op iedere, vakanties worden ervoor onderbroken. De ijverige marktkooplui van de internationaal bekende markt in Eygelshoven, komen dan na de opbouw van hun kraam, in de hele vroege uurtjes, de inwendige mens versterken.

Ook voor koffietafels, bij overlijden, zal de Bistro altijd haar deuren openen dat vindt de Bistro, midden in de Eygelshovense geemenschap, ‘vanzelfsprekend’. Hub: “Je wilt niet weten hoeveel feestjes hier zijn gevierd met verjaardagen, jubilea, communies en noem maar op, wat een schat aan prachtige herinneringen heeft opgeleverd voor ons.”

Geweldig team

Vele mensen zijn werkzaam geweest bij Bistro Socio door de jaren heen. Op de foto van afgelopen zaterdag ziet u het complete team, waarop Kitty Jacobs-Vredeveld vanwege vakantie ontbreekt, vandaar de inzetfoto). Rob: “Velen hebben de Bistro reeds verlaten, altijd in een goede sfeer, is denk hierbij aan Bianca Penders, Truus Kastelics, Kelly Sulot, Maartje Severens, Florial Rijlaarsdam, Bram Tans, Toos Drummen en Tonia Ogier en ook hier zal ik weer mensen vergeten.., sorry.”

Het huidige team (foto) bestaat uit:

Open Huis

Op maandag 1 oktober 2003, precies 25 jaar geleden, organiseert Bistro Socio een Open Huis waarbij onder het genot van een hapje en een drankje, vooral vele herinnering opgehaald zullen worden. Rob en Hub in koor: “Daar verheugen we ons het meest op, anekdotes, sterke verhalen veelal doorspekt van de nodige humor. Met een lach en een kleine traan vooruit kijken. Wees welkom!”