Betty Pauly (68) denkt niet aan stoppen
26-10-2020

20201022 Betty Pauli 2 1

In onze zoektocht naar de vrijwilligers achter het Eygelshovense verenigingsleven zijn we deze week beland bij gymnastiekvereniging SportVereniging Eygelshoven (SVE). Aan het woord is Betty Pauli (68):

“Ik ben geboren en getogen in de wijk Bleijerheide, ging daar naar school en behaalde mijn diploma als kleuterleidster aan de Klos. Ik wilde direct aan de slag maar hoe gek het tegenwoordig ook klinkt, in die tijd waren er in Nederland meer onderwijzers dan banen. In Duitsland lag dat net even anders want daar was een tekort aan leerkrachten. Ik kreeg een mooie baan niet ver van de grens en daar werkte ik tien jaar met veel plezier. Later werkte ik als leerkracht in het basisonderwijs. Ik leerde mijn man kennen, trouwde en toen de kinderen kwamen stopte ik. Zo hoorde dat immers in die tijd. Ongeveer tien jaar later ben ik weer langzaam begonnen. Eerst als vervangende leerkracht, zelfs nog even aan de Veldhof in Eygelshoven. Zo kwam ik op de Veldblom terecht, de huidige Steltloper en daar bleef ik werken tot aan mijn pensioen.

Toen mijn dochter vier jaar werd, begon zij in de kleutergroep van gymnastiekvereniging SVE. Het duurde niet lang en ik werd gevraagd of ik niet als vrijwilligster iets wilde betekenen voor de vereniging. In 1986, dus nu al meer dan dertig jaar geleden, werd ik bestuurslid van de club. Dat betekende voor mij, dat ik de ledenadministratie bij hield, uiteraard de nodige uurtjes vergaderen en het helpen bij de organisatie van activiteiten. Dat ging me wel goed af. We gingen jarenlang met groepjes kinderen, leeftijdgenoten, een weekendje weg. Bij de clubkampioenschappen, altijd spannend voor de jeugdige ‘turners’, zat ik jarenlang in de telcommissie. Nu doe ik het wat rustiger aan en ben de notuliste van de bestuursvergadering en steek af en toe een handje hulp toe bij de activiteiten, die binnen SVE georganiseerd worden.”

In mei 1969 fuseerden de twee Eygelshovens gymnastiekverengingen Apollo en Sint Jan. De nieuwgevormde vereniging kreeg de naam Sportvereniging Eygelshoven en telt enkele honderden leden, waarvan een gedeelte op hoog niveau acteert en menig succes binnenhaalt. De naam SVE werd gekozen omdat het in de toekomst de bedoeling is dat er later andere sporten bij komen, zoals handbal, korfbal, atletiek enz.

Terug naar Betty met de vraag welke sporten beoefend kunnen worden bij SVE?

Betty Pauli: “Nou, laten we eens beginnen met de Kleutergym (Tussen 4 en 6 jaar). Daar zijn we met een nieuwe groep gestart en daar is nog wel wat plek om bij aan te sluiten. Dus ouders, gymnastiek is gezond en je kunt er maar het beste zo jong als mogelijk mee beginnen. Natuurlijk zijn er voor de jeugd gymnastiekgroepen van 6 tot 10 jaar en een groep voor 10 plus. Voor de ouderen kan er gezaalvoetbald worden, is er een groep voor Callanetics en om fit te blijven de groep Fit Gymnastiek. 

De tijd vliegt om en zeker als Betty enthousiast over haar vereniging vertelt. We durven het bijna niet te vragen, maar doen het toch. Hoelang blijft Betty nog vrijwilligster? Ze kijkt verwonderd, maar met een glimlach op het gezicht antwoordt zij: “Voorlopig denk ik nog even niet aan stoppen”.