Benthe Duister, wereldkampioen in Portugal
14-11-2022

Door Rene van Zandvoort.

Benthe, Grace en Djentli toppers tijdens Hip Hop Unite World Championships. Een klassering bij de eerste drie. Daar ging de twaalfjarige Benthe Duister, scholiere van de Veldhofschool, onlangs voor bij het wereldkampioenschap hiphop in Portugal. Het werd uiteindelijk zelfs de eerste plek bij een van de onderdelen, de Mega Crew Cadet Preliminary. Benthe wist hier met haar team The Pack, bestaande uit 24 meisjes waaronder ook Grace en Djentli uit Eygelshoven, de andere deelnemers uit Portugal en Denemarken voor te blijven.

Het gebeurde allemaal op 30 oktober j.l., toen Benthe en de overige danseresjes van het Dance Centre Benito Deane uit Treebeek meededen aan het driedaagse Hip Hop Unite World Championships 2022 in de prachtige Portugese plaats Óbidos. Toen we haar juli dit jaar interviewden was de plaats van het hiphop-WK nog niet bekend, maar dat werd uiteindelijk dus Óbidos. Een kleurrijk vestingstadje even ten noorden van Lissabon. Waar de vele deelnemende groepen jongens en meisjes letterlijk hun beste beentjes voorzetten in de verschillende categorieën.

De deelnemers kwamen uit de hele wereld, uit Portugal, Italië, Frankrijk, België, Denemarken, Tsjechië, Zuid-Afrika, Brazilië en Nieuw-Zeeland. Zij dansten in Portugal in groepsverband of met duo’s in de vele verschillende stijlen die hiphop kent. Per categorie wel dezelfde soort hiphopdans zodat de jury de groepen goed kon vergelijken.

Wereldkampioen
Benthe heeft naast de dans met The Pack overigens ook aan meerdere duodansen meegedaan en viel zowel met de kleine crew als met de grote crew (de megacrew) in de prijzen. “Met de kleine crew werden we vijfde van de wereld en met de grote dus eerste en wereldkampioen.”

Ze kregen daarvoor zowel een groot plakkaat uitgereikt als persoonlijk een mooie medaille. De eerste hangt nu in het Dance Centre in Treebeek en de kleinere medaille bij haar thuis. Benthe nam eerder dit jaar ook al deel aan het Europees kampioenschap in Gent, waar ze met haar team tweede werd en werd ze Nederlands kampioen in Den Bosch. Het wereldkampioenschap werd door de gemeente Brunssum dusdanig op prijs gesteld, dat de wereldkampioenen op 2 november in het clublokaal in Treebeek door twee wethouders werden gehuldigd.

Inmiddels zijn Benthe en haar groep alweer in training voor de volgende wedstrijden en het WK van volgend jaar. De show must go on! Want Benthe is dan ook vast van plan om later haar beroep te maken van hiphopdansen.

[foto]
Benthe Duister, wereldkampioen in Portugal.

46 Benthe