Bas Cremers over zijn grote hobby
14-09-2020

20 38 Bas Cremers 1 AnsIn zijn jeugdjaren doorliep hij alle leeftijdsgroepen van Scouting Eygelshoven en nu is hij inmiddels ad-interim voorzitter en staflid. In onze rubriek vrijwilliger in Eygelshoven is deze week Bas Cremers (39) aan het woord:

“Zo rond mijn vierde verjaardag namen mijn ouders mij, op een zaterdag, voor de eerste keer mee naar de scouting. Het klikte meteen en ik ben er nooit meer weggegaan. Ik begon bij de jongste leeftijdsgroep, de Bevers en via de Welpen, verkenners en Explorers kwam ik op achttienjarige leeftijd bij de Pivo’s terecht. Van daaruit maakte ik de overstap naar de staf. In 2013 vertrok de voorzitter en het duurde niet lang en ik werd, zoals men dat noemt, de ad-interim voorzitter. Ik weet niet precies waarom, maar dat is nooit veranderd, maar goed ‘What is in the name’.”

Bas over de Coronacrisis: “Het duurde even voordat de strekking van de toespraak van Marc Rutten tot me doordrong. Direct stoppen was zijn boodschap en we spraken er over in de staf. We dachten eerst nog even dat het na een paar weken wel zou overwaaien en we weer terug konden keren naar het normale leven van voor de uitbraak. Ik begon wat te klussen in de tuin en met de overige vrijwilligers en leidinggevenden hadden we contact via WhatsApp. We organiseerden wel nog een speurtocht, die de leden dan konden lopen met hun ouders of broertjes en zusjes. Die boden we aan via de mail en daar deden toch heel wat leden aan mee. Midden mei mochten we weer starten met buitenactiviteiten. Bij de eerste bijeenkomst waren, op een enkeling na, alle leden en stafleden aanwezig en er meldden zich tien nieuwe leden aan. Toch wel een teken, dat men onze bijeenkomsten gemist had. Daar was ik wel blij mee. In die tijd begonnen we net met de voorbereiding van de zomerkampen. In de staf werden we het al vlug eens dat deze niet buitenshuis te organiseren waren. Toch wilden we ze graag door laten gaan. Dus was de enige oplossing om ze dan in en rondom ons eigen gebouw te houden. Dat lukte goed en ook hier was de opkomst groot. Leuk om even te vertellen is dat de 10 tot 14-jarigen hun eigen tentje mee namen om daarin te slapen.”

Bas over Koningsdag: “Het is een goed gebruik dat de voorzitter van scouting Eygelshoven, lid is van ons plaatselijke oranjecomité. Op Koningsdag wordt er ieder jaar rondom het scoutingsgebouw een spellenmiddag gehouden. Mijn taak is het dan ook om deze middag samen met andere vrijwilligers van scouting te realiseren. Met scouting helpen we ook graag bij activiteiten van andere verenigingen. Als er ergens een tent nodig is die anderen kunnen gebruiken, is daar altijd met ons over te praten.”

Plaats van interview is het fraaie scoutingsgebouw aan de Anselderlaan met de toepasselijke naam ’t Kompas. 

Bas over het scoutinggebouw: “Het staat er inmiddels alweer een dikke tien jaar. De ruwbouw is door een aannemer neergezet en de afwerking, of beter gezegd het binnenwerk is grotendeels zelf gedaan door vrijwilligers van de scouting of daar weer bekenden van. Het heeft trouwens niet veel langer dan een jaar geduurd en we konden intrekken. Ons gebouw wordt trouwens ook steeds meer voor andere activiteiten gebruikt. Zo heeft het standbeeld van de Vóttekletsjer hier een tijdje gestaan en heeft Miriam Vleugels het hier beschilderd. 

Hoe lang Bas nog doorgaat, vragen we maar niet. Het enthousiastme straalt uit zijn ogen. Dus volgens de redactie van de Anselbode gaat hij nog wel een tijdje door met zijn grote hobby: de scouting. Vooral nu hij weer groepsleider is van de Bevers, waarvan de beide dochters Evi en Meike en zoon Niek deel uitmaken.