Wie wordt de opvolger van Jos Kerres ?
31-07-2016

1629JosKerresOp de schietweide aan de Rimburgerweg in Eygelshoven vindt zondag 14 augustus weer het traditionele en altijd druk bezochte koningsvogelschieten van schuttersbroederschap Sint Sebastianus plaats. Het vogelschieten begint om 16.00 uur en is doorgaans ten einde voordat de avond valt.

Dit jaar nemen dertien schutters deel. Zij schieten tegelijkertijd met loden kogels uit hun zware schuttersbuksen op een knots van een houten vogel. De kogels worden opgevangen door een kogelvanger. Degene die het laatste restje van de houten vogel schiet, mag zich de nieuwe koning van de in 1703 opgerichte schuttersbroederschap noemen. Het schieten is niet alleen voor de schietende leden maar ook voor het publiek een spannende en spectaculaire strijd.

 

Tijdens het weidefeest is er volop eten en drinken te krijgen en verzorgt harmonie Sint Caecilia – die ondanks de vakantietijd altijd trouw en met veel leden aanwezig is – de muziek. Er wordt geen entree geheven. Er is wel een vrije gave.

De schuttersbroederschap komt die zondagmorgen om tien uur bijeen in de Oude Kerk aan de Kerkberg voor het bijwonen van een heilige mis. ’s Middags halen de leden, in gezelschap van harmonie Sint Caecilia, de huidige koning Jos Kerres thuis op. In stoet begeven de schutters zich vervolgens naar de schietweide waar ze om 16.00 uur traditiegetrouw enkele rondjes om de schietboom lopen en daar vervolgens bidden voor een veilig en sportief verloop van de strijd om het koningschap. De schietstrijd zelf begint rond half vijf. Als in de avond de nieuwe koning bekend is en geïnstalleerd, vertrekt de schuttersbroederschap eerst naar het verenigingslokaal D’r Toeëre en vervolgens naar de voormalige raadszaal van Eygelshoven De Laethof. Daar wordt de nieuwe koning voorgesteld aan geestelijk adviseur pastoor drs. Marc Heemels en aan beschermheer burgemeester Jos Som of een wethouder als diens plaatsvervanger.

Voor de leden van Sint Sebastianus staat een groot deel van de week voorafgaande aan het koningsvogelschieten al in het teken van het weidefeest. De houten vogel waarop de schutters schieten, wordt op de donderdagavond geprepareerd bij de koning thuis. Op de vrijdag zijn alle leden de gehele dag in de weer met het opbouwen van het feestterrein en zaterdags wordt de vogel al geplaatst op de schietstang waarachter de laatste jaren om milieuredenen dus een kogelvanger is geplaatst.