Ruth Kleijnen; warm hart voor klein theater
30-01-2023

Gepensioneerden kunnen erop wachten dat ze worden gevraagd voor allerlei functies, want er is een groot gebrek aan mensen die zich willen inzetten voor de maatschappij. En daar ineens meer dan voorheen veel tijd voor krijgen. Ook Ruth Kleijnen uit de Laurastraat was driekwart jaar met pensioen, toen zij de vraag kreeg of ze zich wilde aansluiten bij de vrijwilligers van Theater Landgraaf. Ze moest er even over nadenken, want pas met pensioen zit je boordevol plannen, zoals gebruikelijk als je ineens zeeën van vrije tijd krijgt. Maar het culturele wereldje had haar steeds geboeid en gefascineerd. Bovendien had ze het kleine theatertje in Waubach altijd een heel warm hart toegedragen. Dus ze dacht niet lang na en zei tegen zichzelf: doen!

Dat is nu vier jaar geleden. Ruth kreeg de vacante functie van secretaris toebedeeld. “En als je eenmaal in zo’n organisatie zit, kom je ook meteen met een heleboel andere zaken in aanraking.” En zo werd zij al snel een onderdeel van een organisatie die in 2019 het 25-jarig bestaan vierde. Maar net toen ze een beetje warm begon te draaien, kwam de coronacrisis, die twee jaar lang grote invloed had op het functioneren van het theater. Niet alleen op de voorstellingen zelf maar vooral om het theater in de lucht te houden. Het theater krijgt subsidie van de gemeente Landgraaf en de enige inkomsten daarnaast zijn de verkoop van de entreekaarten voor de voorstellingen en de opbrengsten uit de horeca.

Behalve het secretariaatswerk regelt Ruth ook de afspraken en denkt inhoudelijk mee over de samenwerking met anderen. “Want we willen onze vleugels uitslaan en zien wat we als spelers op het culturele veld kunnen betekenen. Je bent onderdeel van het dagelijks bestuur, bent aanspreekpunt namens het bestuur en geeft mede richting aan het beleid. Ook houd je het archief bij. Daarnaast ondersteun ik de theaterschool die onderdeel uitmaakt van Theater Landgraaf. De school geeft de kinderen in de leeftijd van zes jaar tot en met jongvolwassenen les in drama. Het is heel mooi om te doen en alles wat je graag doet, kost je geen moeite.”

Doorstart
Na corona is Theater Landgraaf hard aan het werk om een doorstart te maken. “Een nieuw logo en een nieuwe website (www.theaterlandgraaf.nl) dragen bij aan de nieuwe visie die het theater heeft opgesteld. Het theater is niet bij iedereen bekend en dat is jammer. Vooral bij de jongere generaties. Een van de doelstellingen is om te laten zien aan de buitenwereld hoe bijzonder dit theater is, dat door vrijwilligers wordt gerund. Vrijwilligers die een speciale taak hebben in de horeca, de techniek, onderhoud, zaalinrichting, schoonmaak. Ieder draagt zijn steentje bij.”

“Ook nodigen we vrijwilligers uit om mee te denken over inhoudelijke zaken en de toekomst van het theater. We willen dat het theater kan blijven voortbestaan en daarom gaan we aan de slag met vernieuwing van het programma en stellen we samenwerking centraal. We gaan als vrijwilligers in verschillende teams werken. Ieder team heeft een specifieke invalshoek. Er is een team Programmering, een team PR/Marketing, een team Samenwerking, een team Facilitair en een team Theaterschool en Onderwijs. We nodigen iedereen uit die mee wil denken en mee wil werken binnen een van deze teams. Alleen met actieve vrijwilligers is en blijft het theater levensvatbaar. Daarnaast gaan we meer samenwerken met het onderwijs. We zijn bezig met het samenstellen van educatief aanbod waarbij ‘drama’ centraal staat. Richting de toekomst denken we ook aan een educatief aanbod ‘(theater)techniek’. Met ingang van het nieuwe theaterseizoen streven we ook naar het aanbieden van schoolvoorstellingen.”

Aansprekende producties
Theater Landgraaf, een van de kleinste theaters in Nederland, presenteert door het jaar heen aansprekende producties, zoals ‘Bijna kerst’, een vijftal voorstellingen met lokale muzikanten en artiesten, met een verrassingsprogramma waarvan de opbrengst elk jaar naar een goed doel gaat. Ook de Sanseveria’s trekken met een voorstelling uit de jaren vijftig-zestig altijd veel publiek. De theaterschool telt zes lesgroepen, twee musicalgroepen en een groep voor jongvolwassenen die de naam Mesjogge draagt. “Die laatste maakt zijn eigen producties onder leiding van een regisseur. Zoals afgelopen jaar een ontroerend toneelstuk over dementie dat door de coronapandemie twee jaar op zijn uitvoering moest wachten. Het zou mooi zijn als onder andere deze groep hun productie ook op andere locaties kon presenteren.”

Afgelopen jaar was Queen Must Go On een groot succes, dat als Landgraafse band bij SBS6 de Battle Of The Bands won en in de Ziggo Dome mocht optreden. Ook zijn er matineevoorstellingen als de Literaire Matinee, een eigen productie van het theater. Verder zijn en waren landelijk bekende auteurs te gast in het theater. De fotobeelden langs de wand in de kleine artiestenkamer spreken voor zich. “Het heeft me altijd wel verwonderd dat die mensen de weg naar ons theater weten te vinden. Het heeft dus toch een bepaalde naam opgebouwd. Wat er zo mooi is aan ons theater is dat het zo klein en intiem is. Daardoor heeft de artiest meteen contact met het publiek. Toch anders dan wanneer je voor een grote zaal staat.“

Mooi werk
Het is mooi werk om te doen, zegt Ruth. “Of ik zelf ooit op de bühne heb gestaan? Ik heb onder andere gewerkt als educatief medewerker op Kasteel Hoensbroek namens de gemeente Heerlen en heb als deelnemer aan de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de gemeente een keer in de schouwburg op de planken gestaan bij een voorstelling. Toen heb ook ervaren hoe belangrijk het is om goede mensen voor licht en geluid te hebben. Die hebben we hier ook in het theater. Jaren geleden heb ik in Eygelshoven, bij de sleuteloverdracht van de Burgerlust, twee keer een sketch gedaan tot grote hilariteit van iedereen. Maar daar houdt mijn bescheiden bühne-ervaring wel mee op. Dus wie weet ga ik nog eens bij een toneelvereniging.”

Fotobijschrift:

Ruth Kleijnen op de bühne van het theater in Waubach.

Logo:
Het nieuwe logo van het theater.