Rode Kruis werkt samen
23-10-2017

1743 Rode KruisZondag 15 oktober was een bijzondere dag. Samen met de Rode Kruis collega’s uit België (Eupen) en Duitsland (Herzogenrath) was het Rode Kruis Kerkrade aanwezig bij een gezamenlijke inzet. Samen nemen deze Rode Kruisafdelingen het voortouw om de Euregionale samenwerking verder uit te breiden. Afgelopen zondag werd dat tijdens de Stadsloop gevierd.

De Duitse, Belgische en Nederlandse vrijwilligers van het Rode Kruis hebben allemaal een gelijke basisopleiding gevolgd om bij rampen en calamiteiten de juiste zorg aan getroffenen te bieden. Om de vrijwilligers goed getraind te houden wordt er veel geoefend en is het Rode Kruis actief bij de eerstehulpverlening bij grote evenementen. Zo ook bij Roda JC, Castle of Love, wandelvierdaagsen, Pinkpop, de Abdijcross en vele andere evenementen. In de Euregio gaan de Rode Kruisafdelingen nu ook de grens over.

De afdelingen gaan de komende jaren nog verder samenwerken. Afdeling Kerkrade zal komend jaar een start maken met de ‘sanitätersopleiding’. Dit is een uitgebreide verdieping die in Duitsland gevolgd kan worden en past prima in het opleidingsprogramma van deze vrijwilligers. Andersom kunnen de Belgische en Duitse collega’s profiteren van Nederlandse specialisaties zoals de training voor het biketeam, oftewel hulpverlening per mountainbikes of de specialisatie alcohol en drugs.

Ter gelegenheid van deze samenwerking en onderlinge vriendschap hebben de afdelingen afgelopen zondag, na de Stadsloop, dit in Kerkrade gevierd. Bezoekers van evenementen zullen steeds vaker gemengde Rode Kruisteams zien.

foto met (v.l.n.r.) David Gehlen (Belgische Rode Kruis, Eupen), Andrew van Horssen (Nederlandse Rode Kruis, Kerkrade) en Petra Scharff (Duitse Rode Kruis, Herzogenrath) bij het aansnijden van de taart.