Opschoondag Eygelshoven
23-03-2021

20210320 Opschoondag Web 1Door Wim Berendsen

Sinds jaar en dag staat zwerfafval in de top drie van landelijke ergernissen. Op straat trekt vuil ongedierte aan en het opruimen kost ons land honderden miljoenen euro’s per jaar. Ook de natuur wordt geteisterd door vuil: zwerfvuil, slecht voor natuur, dier en mens.Zaterdag 20 maart vond de Landelijke Opschoondag plaats, óók in Eygelshoven en óók in aangepaste vorm vanwege de coronacrisis.

Initiatiefnemer in Eygelshoven is Mitchell Somers (28): “Ook ik maak me zorgen over hoe het in de toekomst met het milieu gaat. Alleen maar praten is eigenlijk geen optie en niets doen lost de zaak niet op. Dus nam ik het initiatief om op de landelijke opschoondag ook in Eygels
hoven iets te organiseren. Ik plaatste een oproep op de Facebookpagina van Eygelshoven en binnen enkele dagen had ik een lijstje van zo’n 20 personen, die wilden deelnemen. Dus genoeg animo om mee te helpen en niet te veel mensen om de Coronamaatregelen te kunnen handhaven.”

Het beoogde doel voor deze actie is het bospad tussen de Pastoor Schijnstraat en de Molenweg. Boven op het talud grenst de begroeiing aan de afrit van de buitenring.
Mitchell: “Ik wandel regelmatig met mijn hond over dit bospad en ik erger mij er iedere keer weer aan, dat automobilisten hun afval vanuit hun voertuig naar buiten gooien. Dus daarom leek mij dit wel een geschikte plek voor een opruimactie.”

Om 11.00 uur afgelopen zaterdag verzamelen zo’n twintig vrijwilligers zich aan het einde van de Pastoor Schijnstraat. Mitchell spreekt ze toe en drukt ze nog eens op het hart om zich vooral aan de Coronamaatregelen te houden.
Vuilniszakken, afvalknijpers en handschoenen worden uitgereikt. Deze zijn door de gemeente Kerkrade gratis ter beschikking gesteld.
Dan gaan de vrijwilligers op pad en tot 13.00 uur werken zij hard om de bermen, zo goed als mogelijk zwerfvuil vrij te maken. Het eindresultaat is indrukwekkend: ongeveer 50 vuilniszakken, een verkeersbord, vijf dakpannen en een compleet wiel van een auto.