Op de Vlucht door Annette Kalfics – McLaughlin
10-11-2021

45 Kaft Annette

Op maandag 12 mei 1969 wordt zij geboren in het ziekenhuis van de Ierse hoofdstad Dublin. Zij groeit op in Walkinstown, een buitenwijk van de stad. Na de scheiding van haar ouders verandert haar leven drastisch. De onderhuurder en latere minnaar van haar moeder kan zijn handen niet van haar afhouden en mishandelt haar. Dan slaat zij op de vlucht en begint aan een zoektocht naar haar vader. Uiteindelijk komt zij in Eygelshoven terecht en daar is zij samen met haar gezin, de uitbaatster van de kantine van voetbalclub Laura Hopel Combinatie. De weg tussen Dublin en Eygelshoven beschrijft zij in haar eerste boek, dat kortgeleden op de boekenmarkt verscheen.

Aan het woord is deze week Annette Marie Kalfics – McLaughlin uit Eygelshoven over haar biografie met de titel ‘Op de vlucht’ en de passende subtitel ‘Het ongelofelijke levensverhaal van een Iers meisje.

“Mijn verhaal begint in Dublin, maar als ik zeven ben, verhuizen we, in verband met het werk van mijn vader, naar Cork. We wonen daar op het platteland. Als ik bijna negen jaar ben, gaan mijn ouders scheiden. We krijgen een huis in Tallaght en met z’n drieën, maken mijn moeder, mijn broertje en ik een nieuwe start. Als we daar wonen, besluit mijn moeder om een onderhuurder in huis te nemen. Daardoor krijgt zij wat meer financiële draagkracht. Hij kan de handen niet van mij afhouden, misbruikt en mishandelt mij. Als ik zeventien jaar ben, word ik zwanger en krijg een baby, een meisje, Lisa. Bij de bevalling gaat er iets mis en moet zij tien dagen in de couveuse, want haar bloed blijkt te dik. Daarna voel ik mij niet meer veilig in de woning van mijn moeder, die nu samenwoont met de onderhuurder. Dan neem ik het besluit om op zoek te gaan naar mijn vader. Dat lukt pas nadat er heel wat hobbels zijn overwonnen.

Tien jaar later in december 1987 ontmoet ik hem op het vliegveld van Düsseldorf. Hij woont dan in Nederland. Bij hem en zijn vriendin Marlo voel ik mij meteen geborgen en veilig. Ik blijf een tijd lang bij hen wonen.

Ik leer Ben kennen, we trouwen en krijgen drie prachtige kinderen. Meer wil ik eigenlijk over de inhoud van het boek niet kwijt, want dat is voor de lezers.

Op je vraag Wim, waarom nu al een biografie? Nou, ik wil door heel open te schrijven over wat er in mijn jeugd op mijn pad kwam, een voorbeeld zijn aan de lezers van het boek . Wat er ook op je pad komt, hoe erg ook ,er is altijd wel een weg om er sterker uit te komen.

Zo heb ik me, bijvoorbeeld, nooit slachtoffer gevoeld, maar aanvaard dat dit de weg was, die ik moest gaan. Ik geloof dat er, na het aardse leven iets is aan het einde van ‘het pad’. De Engelen begeleiden en beschermen mij, ons, hier naar toe.

Op de kaft van mijn boek staat daarom ook het Keltische kruis met engelenvleugels, met daaronder, beschermd, de namen van mijn kinderen Lisa, Dean, Sean en Kieran. Ja, Wim zo sta ik in het leven.

Als kind schreef ik altijd van alles op kleine briefjes, die ik ook weer weggooide. Tijdens een langdurige opname van Sean in het ziekenhuis, heb ik wekenlang ook weer van alles opgeschreven over wat er allemaal gebeurde, zeg maar een soort dagboek. Ik speelde al zeker tien jaar met de gedachte om een boek over mijzelf te schrijven, maar dat kwam er maar nooit van. Toen vrienden mij aanspoorden om nu eindelijk aan de slag te gaan, ben ik begonnen. Eerst rustig aan, maar toen ik eenmaal op gang kwam, stopte ik pas als ik kramp in mijn vingers kreeg. Inmiddels ben ik begonnen om mijn biografie naar het Engels toe te vertalen, maar daar heb ik nog even tijd voor nodig.

Ik ben blij dat mijn boek af is en iedereen het kan lezen. Nu zijn er geen geheimen meer, alles is benoemd. Het is goed zo, ik heb alles van mij afgeschreven en heb het door dit boek te schrijven met iedereen gedeeld.”

Op de vlucht, het ongelofelijke levensverhaal van een Iers meisje

Uitgave, vormgeving & productie: HBPR Hein Berendsen

Redactie: Yvonne Jagers en Resie Scheeren

ISBN: 978-90-830921-3-3

Foto’s: Annette McLaughlin

Verkrijgbaar bij:
Bruna, winkelcentrum Op de Kamp in Landgraaf,
1131 Optiek & Lifestyle, Veldhofstraat Eygelshoven.
Bibliotheek Landgraaf