Ooggetuigen gezocht
23-04-2018

1817 Paul BreedenOp 14 oktober 1943 stortte net achter de mijn Julia de staart van een Amerikaanse B-17 bommenwerper neer. In die staart lagen 2 dode vliegeniers. De voorkant van het vliegtuig, met zes de zware bommen aan boord, knalde net voorbij het Duitse dorpje Finkenrath in de grond. Daar vlakbij werden twee dode vliegeniers gevonden. Een vijfde bemanningslid – de co-piloot Donald Paul Breeden – werd nooit gevonden.

De vijf overlevenden landden allemaal aan hun parachutes in Eygelshoven en werden daar meteen gevangen genomen en op transport gezet. Eerst naar Maastricht en via Amsterdam en Frankfurt (D) naar twee krijgsgevangenenkampen waar ze tot mei 1945 vastzaten.

Zelf gezien of van gehoord?

Wim slangen heeft intussen al heel wat Nederlandse en ook Duitse mensen gesproken over deze bommenwerper en wil graag weten of er ooggetuigen zijn of kinderen van ooggetuigen die hij ‘gemist’ heeft. Want elk verhaal is waardevol.

Hebt u het luchtgevecht vooraf het neerstorten zelf gezien, de mannen aan hun parachute zien bungelen? Meegeholpen bij hun EHBO in de verbandkamer van de mijn Julia? Of onder bewaking van de Duitsers gezien op weg naar het gemeentehuis? Of toegejuicht toen ze in een vrachtwagen uit Eygelshoven vertrokken? Of hebt u thuis daarover een verhaal gehoord?

Ja, geef Wim me dan even een seintje? Dat kan via wimhm.slangen@gmail.com Een foto hierover uit een ‘ouwe doos’ zou natuurlijk een topper zijn. Wim hoort graag van u.

Meer weten?

Weet u er helemaal niets van, maar zou u dat wel graag willen? Dan kunt u hier op het internet uw kennis ophalen: http://home.kpn.nl/slang075/wim-slangen/Donald-P-Breeden.html

Het verhaal van de vermiste Donald Paul Breeden staat – samengevat -ook in het jaarboek 2017 van de Historische Kring Kerkrade: ’Kerkrade onderweg’ nummer 21.