Onthulling tijdvenster mijn Julia
14-03-2018

1812 Julia01Op dinsdag 13 maart werd onder regenachtige weersomstandigheden een schitterend tijdvenster onthuld op de plek bij de ingang van de voormalige steenkolenmijn Julia, op de hoek van de Rimburgerweg en de Putstraat in Eygelshoven. Tijdvensters geven door middel van historische foto’s een doorkijk van het heden naar in dit geval het mijnverleden. De onthulling vond plaats door wethouder Jo Bok en initiatiefnemer John Coervers onder belangstelling van oud-koempels, medewerkers van de Gemeente Kerkrade, genodigden en geïnteresseerden.

Het tijdvenster van de Julia bevat een grote overzichtsfoto van de mijn uit 1965, de centrale, spoorlijn en omgeving. Tevens één foto van stakende mijnwerkers voor betere arbeidsvoorwaarden bij de poort uit 1957 en één overzichtsfoto van de Laura en Julia in volle glorie omstreeks 1960. John Coervers: “Sinds 2016, het jaar na ‘Het jaar van de mijnen’, siert een tijdvenster de voormalige ingang van de mijn Laura aan de Laurastraat in Eygelshoven. Dit inspireerde mij om het initiatief te nemen om ook een tijdvenster te realiseren bij de mijn Julia.”

1812 Julia02John Coervers is zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van de mijnen en de mijnbouw. Hij is actief lid van het Koempelclubje Heerlen. Hij vond het ontbreken van een tijdvenster bij de voormalige mijn Julia een gemis en dat de mijnwerkers van Julia hierdoor niet het respect kregen wat hen toekomt. Ook zij hebben met gevaar voor eigen leven kolen gedolven en gezorgd voor warme handjes en voetjes in heel Nederland.

Zijn initiatief vond direct gehoor bij wethouder Bok die vervolgens vond dat bij alle voormalig mijnen in Kerkrade een tijdvenster geplaatst moest worden. John heeft vervolgens met diverse medewerkers van de Gemeente Kerkrade samengewerkt om foto’s en teksten te verzamelen, auteursrechten te achterhalen, locaties uit te zoeken en een en ander te organiseren. Met dit als schitterend resultaat.

Een speciaal woord van dank gaat zeker uit naar wethouder Bok, de medewerkers van de Gemeente Kerkrade, Aviodrome, Nederlands Fotomuseum, Jan Mestrom, Nationaal Archief en Mevrouw Polly Simons (Gebroeders Simons Landgraaf).  John is alweer aan de slag met een nieuw project, namelijk een toeristische fietsroute langs alle mijnmonumenten van Kerkrade. Resumerend zegt John: “Dit mijnmonument  is ook een beetje ‘mijn’ monument geworden en ik ben trots op iedereen die hieraan meegeholpen heeft. Bedankt!!!”