Onthulling monument rotonde op zondag 16 juni
18-03-2019

1912 VottekletsjerOmvangrijk proces van ‘onthulling tot project d’r Vóttekletsjer’Als op zondag 16 juni (vaderdag) om 13.00 uur het 4 meter hoge monument d’r Vóttekletsjer daadwerkelijk wordt onthuld, vindt er tegelijkertijd een waar dorpsfeest plaats rond en nabij de rotonde Laurastraat/Kommerveldlaan. De wijkgroep ‘Rotonde’ van ‘Laurastraat Leefstraat’ is hier druk mee aan de gang. Ruth Kleijnen van de werkgroep: “Nagenoeg alle verenigingen en instanties in Eygelshoven zijn benaderd om medewerking te verlenen aan dit onthullingsfeest. De reacties zijn in ieder geval hoopvol en hartverwarmend.”

Inmiddels heeft kunstenares, Miriam Vleugels, een klein prototype van d’r Vóttekletsjer vervaardigd, aangepast op aanwijzingen van bewoners tijdens de vorig jaar gehouden inloopavond, zoals bijgevoegde foto laat zien. Het gaat hier om de eerste indruk, zo is het monument nog niet beschilderd. Miriam:  “Heel tevreden ben ik met het 60 cm hoge 3D prototype van D’r Vottekletsjer. Het mythische figuur, zowel mijnpaard als mens, herrijst vanuit het mijnwerkersgesteente. Het wezen is ten opzichte van de 2D tekening iets meer geabstraheerd, waarbij ik vast heb gehouden aan de letterlijke uitwerking van het voor Eygelshoven historische begrip D’r Vottekletsjer. De 4 meter versie is in de maak en ik kijk ontzettend ernaar uit om hem begin juni live met publiek te kunnen beschilderen in Eygelshoven, waarna hij op 16 juni officieel onthuld zal worden. 

Rijk verenigingsleven

Naast verenigingen zoals Broederschap St. Sebastianus, Heemkundevereniging,  bewonersplatform Kerkrade-Noord, Scouting, LHC, Burgerlust, TCLE, harmonie, Impuls en Veldhofschool, heeft Meander Laethof toegezegd dat er in ‘haar kantine’ een drietal activiteiten zullen plaatsvinden. De medewerking en inbreng van al deze verenigingen en instanties, kan samengevat worden als ‘project d’r Vóttekletsjer’, naast het feestelijk karakter van de dag van de onthulling. Een waar dorpsfeest waar Eygelshoven zich kan presenteren middels haar rijk verenigingsleven, met muziek en een natje en een droogje.