Nol Gillissen zegt bewonersplatform vaarwel
29-01-2019

1905 NollUit de archieven van de Anselbode blijkt dat oud-dorpsgenoot Noll Gillissen (77 jaar) reeds in 1982 lid werd van de Buurtraad Eygelshoven om vervolgens in te stappen bij de SSBB (Stichting Stuurgroep Burger Betrokkenheid. Deze stichting ging in 2005 over in het tegenwoordig bekende Bewonersplatform Kerkrade-Noord, wat op zijn beurt in 2014 overging, na een nieuwe bestuurssamenstelling overging in het huidige ‘Bewonersplatform Kerkrade-Noord 2014’. De rode draad in deze geschiedschrijving is dat Noll Gillissen al deze organisaties heeft doorlopen en eind vorig jaar zijn carriers heeft beëindigd als gevolg van ziekte en verhuizing naar Landgraaf. Reden voor het Bewonersplatform om Noll nog één maal te bedanken en in het zonnetje te zetten in Bistro Socio.

49 jaar was Noll woonachtig in Eygelshoven, als laatst aan de Rimburgerweg. Afgelopen december verhuisde hij naar Landgraaf nadat hij in augustus ontslagen werd uit het ziekenhuis. Weliswaar nu in Landgraaf (Nieuwenhagen, aan de rand van de Brunssumerheide) blijft hij met zijn scootmobiel Eygelshoven bezoeken, maakt praatjes en spreekt duidelijk zijn mening uit gebaseerd op de jarenlange ervaring binnen ‘bestuurlijk’ Eygelshoven. Het valt Noll zwaar dat hij zijn geliefd Eygelshoven, doch hij houdt zich groot: “Ik mis eigenlijk alleen de (roof)vogels en tuin aan de Rimburgerweg want dat heb ik niet in Nieuwenhagen.”

Herinneringen

In het gezelschap van Hub Beunen, Peter Janssen en de huidige voorzitter Louk vd Camp haalt hij herinneringen op van acties en namen die hij heeft meegemaakt, beslist niet chronologisch maar wel rakend. RML Recycling, Egelze on ice, de historische gebouwenroute en last but not least de vrij recentelijke restauratie van de kerkklok. Geholpen door met name Hub Beunen, die vanaf SSBB samen met Noll bestuurslid was, glinsteren zijn oogjes meer dan eens. Namen als Ellie Wijman en Bram de Bruijne (onlangs overleden) passeren de revue. Noll: “Ik heb graag gewerkt met de toenmalige wijkwethouder Kerkrade-Noord Hans Bosch, dat wil ik vermeld hebben.”

Eerbetoon

Na het animerend gesprek, was het tijd voor Louk van den Camp om namens het gehele Platform, Noll nogmaals te bedanken voor zijn inzet voor het Bewonersplatform en vergezelde dit met een zogenaamde ‘pin’ van het Bewonersplatform Kerkrade-Noord en een fraaie bos bloemen. Een vergulde Noll Gillissen was zichtbaar onder de indruk en verzekerde: ‘Ik blijf Eygelshoven, zolang als het gaat, bezoeken zeker op zaterdag want ik heb nog een appeltje te schillen met de marktkooplui.” Strijdbaar en tevreden wordt hij door schrijver dezes naar huis gebracht. Dankjewel, Noll!!