Nieuwe racetrack bij RC045 Bashers of the South
28-11-2022

Door: René van Zandvoort

Eygelshoven een mooie club rijker

Eygelshoven is weer een mooie club met evenemententerrein rijker. Op zondag 20 november opende wethouder Jo Paas op het Juliaterrein de nieuwe thuishaven van RC045, Bashers of the South. Met het doorknippen van het lint gaf hij toegang tot de racetrack van deze nog jonge club van fervente racers van radiografisch bestuurde autootjes.

Het werd een hele happening, want de hoeveelheid toegestroomde bezoekers overtrof zelfs verre de verwachtingen van de club zelf. Waar een vijftig raceliefhebbers werden verwacht, namen er zeker tweehonderd de gelegenheid te baat om op het nieuwe circuit te genieten van ‘free to ride’-races en races voor ‘professionals’, de echte hobbyisten. Het werd een geslaagde middag, waarbij de organisatoren er ook voor hadden gezorgd dat iedereen op een groot scherm de laatste WK-race van Max Verstappen in Abu Dhabi niet hoefde te missen.

Voor iedereen

“We zijn hier een aantal jaren geleden klein mee begonnen,” vertelt voorzitter Roy Otten, die de club samen met zijn broer Rob leidt. “Maar al heel snel breidde het aantal mensen dat bij ons wilde racen zich uit. Vandaar dat we er een vereniging van hebben gemaakt en momenteel zitten we al op zeventig leden. Maar het is niet alleen voor leden. We willen toegang geven voor iedereen die met zijn auto wil komen racen.”

Op andere banen, echte wedstrijdbanen ben je verplicht om bijvoorbeeld met bepaalde banden te rijden en wel of niet op benzinemotoren, aldus Roy. “Bij ons maken we daar geen onderscheid in en mag alles. Met vier wielen, of acht, groot of klein, alles mag en kan zolang het maar veilig is. De kinderen kunnen hier rijden, hun ouders, jong, oud, arm, rijk, maakt niet uit. Iedereen is welkom. Als je maar plezier hebt.”

Veel belangstelling

En dus waren er op het terrein die zondag zoveel mensen op de Bashers afgekomen. Niet alleen uit de naast omgeving, maar ook uit Duitsland en België en zelfs uit Friesland. Die zich vergaapten aan de capriolen van de snelle radiografisch bestuurde bolides in veel verschillende groottes en afmetingen en in de meest uiteenlopende creaties en kleuren. Door enkele drones begeleid voor mooie luchtopnames.

Veel raceplezier dus op de racetrack, op de speciaal aangelegde crawlerbaan voor wagens die er de hand niet voor omdraaien om berg op en berg af lekker door de modder te scheuren en in de kids corner. Voortaan is de racetrack voor iedereen geopend elk weekend en op woensdagen.