Maison Merdo, een droom die uitkwam
21-03-2023

Zestig jaar lief en leed gedeeld met klanten uit de wijde omtrek De mijlpaal van zestig jaar Maison Merdo werd door haar oprichtster, Tiny Mertens-Dorscheidt, net niet gehaald. Zij overleed op 28 februari jl., daags na haar 94e verjaardag, op haar laatste woonplek, de Laethof. Dochter Henny zette de bekende modezaak aan de Laurastraat voort nadat haar ouders ze in 1988 aan haar overdroegen.

Zes decennia modezaak Merdo, genoemd maar de achternamen van de beide oprichters, wat in de jaren zestig bij veel winkels gebruikelijk was. Maison voor de naam was best chique en dat vonden Tiny en Eed ook. Zij kwamen oorspronkelijk uit Bleijerheide en begonnen in 1963 hun maison aan de toenmalige Hoofdstraat in Eygelshoven. Midden in een rijtje woningen met schoenmaker Brull, slagerij Zoutsen, kapper Reinders en een café. Hier begon het echtpaar met zijn twee dochters Lilian en Henny hun droom, een zaak met dames-, heren- en kinderkleding. Tiny en Eed hadden oog en gevoel voor wat hun klanten nodig hadden en na tien jaar barstte Maison Merdo door het grote succes uit zijn voegen. Uitbreiding was aan de orde en Tiny en Eed kochten in 1973 het braakliggende pand op de huidige plek waar voorheen bakkerij Collaris zat, die door een brand was verwoest. Dit pand lag toen al drie jaar te wachten op een nieuwe eigenaar.

Maar na zeven jaar bleek ook deze zaak alweer te klein voor de toeloop van de vele klanten, die Maison Merdo van heinde en verre wisten te vinden. De zaak werd door verbouwing flink uitgebreid en de collectie werd toegespitst op alleen damesmode. De herenkleding verdween dus, nadat eerst al de kinderkleding de deur was uitgegaan. Maar Tiny en Eed waren ook niet te beroerd om na sluitingstijd hun Opel vol te laden met kleding en richting het Heuvelland te rijden, om daar de klandizie bij boerenhoeven van nieuwe kleding te voorzien. Zij wisten dus wat hun klanten wilden en speelden daar met modeshows op in. Die shows in het Socioproject of het Wijngrachttheater waren wijd en zijd bekend. Modeshows waar bekende artiesten optraden, zoals Cindy und Bert, Nina und Mike, Renate und Werner Leismann en Adam und Eve.

Paar jaartjes door
Het assortiment werd 25 jaar lang steeds vernieuwd, totdat Henny de zaak in 1988 overnam. “Dat is alweer 35 jaar geleden,” aldus Henny. “En we zijn nog altijd dik tevreden. We hebben aan al die jaren dat mijn ouders naar het Heuvelland trokken daar nu nog steeds klanten van overgehouden. Ik denk ook nog lang niet aan stoppen. Ik ben 64 en ga nog wel een paar jaartjes door. Mijn dochter zit echter niet in het vak, dus opvolging is er niet. Ik ‘sjravel’ tot ik niet meer kan. Zolang ik er plezier in heb. De zaak verkopen zien we tegen die tijd wel. Daar maak ik me nu nog niet druk om. We liggen hier op een heel mooi plek, dus dat zal dan wel lukken.”

De klantenkring komt uit de wijde omtrek. “Ik had toevallig vanochtend een mevrouw uit Bunde in de zaak. Ik vroeg haar hoe ze bij ons in Eygelshoven terechtkwam en ze bleek hier een vriendin te hebben. Maar ze kwam toch gericht naar ons toe vanwege de wat grotere maat die ze had. En omdat we voor de wat oudere dames heel veel aanbod hebben. Zij weten ons dus te vinden.”

Ook minder leuke dingen
Uiteraard waren er in die 35 jaar ook minder leuke dingen, zoals personeel dat langjarig in dienst was maar door ziekte of overlijden wegviel. En twee keer kwam de zaak door hevige regenval volledig onder water te staan. De laatste keer in 2021, toen half Eygelshoven onderliep. Maar bij Merdo gelukkig alleen regenwater. Maar toch zes weken lang grote drogers in de zaak om het vocht er weer uit te krijgen. Al beseft Henny dat er heel wat mensen in Eygelshoven wonen die veel meer en langer last hebben gehad van het water. “We zijn dan wel verzekerd, maar de rotzooi die je hebt daar kraait geen haan naar. Dan ben je blij als je kinderen hebt of vrienden die komen helpen. “

Ook werd er drie keer ingebroken. “Over wat er al die jaren allemaal is gebeurd, kan ik een boekwerk schrijven,” zegt Henny. “Maar wat ik het meest belangrijk vind is dat ik altijd heel persoonlijk met klanten ben omgegaan. Ik ken de meeste klanten persoonlijk, soms al twintig of dertig jaar. Ik weet nog toen ze kindercommunie hadden en wat ze toen bij me hebben gekocht. Zij vertellen mij ook veel familiedingen als ze hier komen. Ik vind dat het erg fijn om zo’n goede band met klanten te hebben. Dat heb je in een stad niet.”

Voortaan Merdo
Het zestigjarig jubileum werd al gevierd met een klantgerichte actie en er zullen dit jaar nog een paar acties volgen. Acties van Merdo, want de toevoeging Maison wordt officieel niet meer gebruikt. Dat past niet meer in de huidige tijd. Te gedateerd. Proficiat dus Merdo!

(Foto)
Henny Schäfers gaat nog wel een paar jaartjes door