Ledenaantallen Scouting blijven groeien
02-02-2021

05 ScoutingOndanks de lockdown is Scouting in Limburg onverminderd populair: het aantal jeugdleden in Limburg steeg in 2020 met 2,4%. Dit blijkt uit intern onderzoek van Scouting Nederland. Een bijzonder resultaat in een jaar dat ook veel bijeenkomsten van Scouting (fysiek) niet door konden gaan vanwege de coronacrisis. Het aantal leden van Scouting Eygelshoven nam volgens bestuurslid Bas Cremers in 2020 zelfs toe met 15%.

Lockdown
Ook voor Scouting was 2020 geen makkelijk jaar: na een eerste lockdown in maart, waarbij de fysieke bijeenkomsten niet door konden gaan, ligt Scouting sinds december wederom stil. Dit leidt uiteraard tot grote teleurstelling, maar ook begrip onder de leden. Maar scouts gaan niet bij de pakken neerzitten en er ontstaan al snel vele initiatieven om online activiteiten aan hun leden én niet-leden te bieden.

Ook niet-leden welkom
De wekelijkse online bijeenkomsten in het voorjaar en nu werden niet alleen opengesteld voor scouts, maar juist ook voor niet-scouts die graag een keer iets anders wilden doen dan schoolwerk. Zo maakten zij op een laagdrempelige manier kennis met Scouting. Veel van deze vriendjes en vriendinnetjes van leden zijn hierna blijven hangen. Toen de fysieke bijeenkomsten rond de zomer weer opgestart konden worden, werden bijeenkomsten ook vaak opengesteld voor alle kinderen.
Dit werkte goed: ouders willen hun kinderen weer naar buiten hebben, achter de schermpjes vandaan. Scouting biedt kinderen naast het buiten bewegen, unieke social skills waar ze hun leven lang plezier van hebben: samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid zijn daar belangrijke voorbeelden van.

In de startblokken
Fijn dat Scouting online leden weet te activeren, toch is het juist belangrijk om kinderen en jongeren in deze tijden de kans te bieden om samen naar buiten te gaan en elkaar te ontmoeten. De stafleden van Scouting Eygelshoven hebben tijdens de lockdown niet stilgezeten en bereiden zich voor op de periode dat de beperkingen zijn opgeheven. Zo staan er leuke en uitdagende activiteiten op het spelprogramma en worden de plannen voor het Sint Jorisweekend en de aanstaande zomerkampen gemaakt.
Daarnaast realiseert Scouting Eygelshoven een overkapte buitenruimte op het terrein, zodat zij bij mindere weersomstandigheden ook buiten kunnen scouten.

Graag eens kennismaken met de leuke, uitdagende en leerzame activiteiten van scouting? Kijk op de facebookpagina of op www.scoutingeygelshoven.nl en meld je alvast aan om een kijkje te komen nemen zodra de lockdown is opgeheven.