Koningsvogelschieten aan Rimburgerweg
23-07-2017

Jos Kerres schiet opnieuw voor keizerschap

1730 koningsvogelVoor de tweede keer in vijf jaar tijd wordt het extra spannend. Krijgt Schuttersbroederschap Sint Sebastianus Eygelshoven voor het eerst sinds 1922 weer een kiezer? Dat is vast en zeker opnieuw de centrale vraag tijdens het  koninsgvogelschieten op zondag 13 augustus op de schietweide aan de Rimburgerweg. Het vogelschieten begint daar om 16.00 uur en is doorgaans ten einde voordat de avond valt.

Het zeldzame keizerschap binnen de vereniging is een mogelijkheid nu Jos Kerres opnieuw twee jaar achtereen koning wist te worden van de vereniging, opgericht in 1703. Mocht het hem nu een derde keer op rij lukken, dan mag hij zich tot in lengte van jaren keizer van de schuttersbroederschap noemen.

Maar of het zo ver komt, is zeer de vraag. In totaal staan er deze editie zeventien  schutters onder de schietpalen in de strijd om het koningsschap. Zij schieten tegelijkertijd met loden kogels uit hun zware schuttersbuksen op een knots van een houten vogel. Degene die tijdens het spektakel het laatste restje van de houten vogel schiet, mag zich de nieuwe koning van de schuttersbroederschap noemen.

Het schieten is niet alleen voor de schietende leden maar ook voor het publiek een spannende en spectaculaire strijd. Voor veel (oud)Eygelshovenaren is het een  goede gelegenheid elkaar in een ontspannen sfeer te treffen. Tijdens het weidefeest is er volop eten en drinken te krijgen en verzorgt harmonie Sint Caecilia – die ook nu weer trouw en met veel leden ondanks de vakantie aanwezig is – de muziek. Er wordt geen entree geheven. Er is wel een vrije gave.

De schuttersbroederschap komt zondagmorgen 13 augustus om tien uur bijeen in de Oude Kerk aan de Kerkberg voor het bijwonen van een heilige mis. ’s Middags halen de leden, in gezelschap van harmonie Sint Caecilia, de huidige koning Jos Kerres thuis op. In stoet begeven de schutters zich vervolgens naar de schietweide waar ze om 16.00 uur traditiegetrouw enkele rondjes om de schietboom lopen en daar vervolgens bidden voor een veilig en sportief verloop van de strijd om het koningschap.

Daarna begint de schietstrijd. Als in de vroege avond de nieuwe koning bekend is en geïnstalleerd, vertrekt de schuttersbroederschap eerst naar het verenigingslokaal An d’r Maat (voorheen D’r Toeëre) en vervolgens naar de Laethof aan de Putstraat.

In de oude raadszaal wordt de nieuwe koning voorgesteld aan geestelijk adviseur pastoor drs. Marc Heemels en aan beschermheer burgemeester Jos Som of een wethouder als vervanger.