Ik draag het woord over aan..
21-05-2018

1821 Ardasht RuilwIn deze rubriek droeg Tiny Robroek, de laatste keer, het woord over aan Sardasht Ali. Sardasht voelt zich als een vis in het water bij de Ruilwinkel Eygelshoven, geliefd bij zijn collegae en vrijwilliger met oog en hart voor de medemens bij de inmiddels 916 tellende leden van deze Ruilwinkel.

Sardasht Ali (49 jaar) kwam in 1997 vanuit Koerdistan als vluchteling in het Nederlandse Nunspeet terecht, in de buurt van Zwolle. Na diverse baantjes in het noorden van ons land, streek hij in Maastricht neer, samen met zijn vrouw. Hij runde een eigen groente- en fruitzaak in de Limburgse hoofdstad en werd aldaar de trotse vader van een dochter en een zoon. Na verloop van tijd verkaste hij naar Kerkrade om aldaar een friture te exploiteren. In kerkrade werd het gezin Ali gecompleteerd met de geboorte van de jongste dochter. De vlijtige Sardasht moest noodgedwongen door ziekte zijn friture vaarwel zeggen. Zeer pijnlijk voor hem omdat Sardasht een man is die niet kan stilzitten en zijn handen uit de mouwen wil steken. Hij was dan ook in zijn nopjes toen hij, als vrijwilliger, taxivervoer voor gehandicapten mocht uitvoeren. Helaas van korte duur omdat zijn hartproblemen hem parten speelden, bij dit toch wel zwaar fysieke werk. Sardasht bleef niet bij de pakken neerzitten en ging verder op zoek naar vrijwilligerswerk, minder fysiek van aard. Nadat de familie Ali verhuist was naar Egelze, vond hij spoedig een plekje bij de Ruilwinkel Eygelshoven, alwaar deze rustige, beleefde en ijverige man, zijn ‘stekkie’ lijkt te hebben gevonden.

Vrijwilligerswerk

De omgang met het team van vrijwilligers in Eygelshoven, doet Sardasht goed gekoppeld aan de vele sociale contacten die het werken in de Ruilwinkel met zich meebrengt. Misschien nog wel het meest belangrijk voor hem is dat hij zich nuttig voelt in de maatschappij. Iets wat deze man zelf niet uitspreekt. Zijn ogen glinsteren in ieder geval als hij vertelt over zijn collegae en de sociale contacten; hij voelt zich weer opgenomen in de maatschappij en kan ook nog eens behulpzaam zijn. Dat siert niet alleen hem, maar ook de Ruilwinkel Eygelshoven, wellicht de ‘huiskamer’ van Eygelshoven.