Eerste lustrum ‘Judokay Nikanshite
05-03-2017

1710 logo judoDe Eygelshovense judoclub ‘Judokay Nikanshite’ viert haar eerste lustrum in Bistro Socio. Op zaterdag 11 maart van 19.00-20.00 uur vindt in Bistro Socio de receptie plaats van ‘Judokay Nikanshite´ bij gelegenheid van hun 5-jarig bestaan. Iedereen is van harte welkom om het bestuur van deze jonge, sinds 2014 gehuisvest in Eygelshoven, de hand komen te schudden en te toasten. Aansluitend op de receptie vindt een interne feestavond plaats met huldiging van jubilarissen, ereleden en leden van verdienten. Tevens vindt dan een kinderdisco plaats, later omgezet naar een ‘late Night Party’ door DJ William. Ook vindt er nog een optreden plaats van New Exit, live music met zangeres Jinny Middelburg. Judokay Nikanshite is gevestigd aan de Wijngaardsberg bij ‘WEDO Verkeerstechniek’ met eigenaar Herman Dortants (voorheen LICOM vestiging in Eygelshoven).

De trainingstijden van Nikanshite zijn op maandag en donderdag: voor de jeugd van 4 tot 9 jaar van 18.30-19.15 uur; voor de jeugd van 9 tot en met 14 jaar van 19.15-20.00 uur. Volwassenen (vanaf 15 jaar) trainen van 20.00-21.15 uur. Op woensdag van 19.30-20.30 uur vindt in het kader van ‘Fit Veilig’, valbreken voor volwassenen plaats. Extra examentraining kan op afspraak, vrijdag of zaterdag.

Hoe het allemaal begon
In de sporthal van d’r Pool in Kerkrade, werd na de statutaire oprichting op 8 maart 2012, gestart met judosport; één uur voor de jeugd op zaterdag  en twee maal één uur voor de volwassenen op maandag en zaterdag. De nieuwe ‘judoboreling’ startte met een tweedehands tatami (judomat) die reeds in oktober 2012 vervangen werd door een nieuwe ter grootte van ca. 100m2. Marcel Dortants en Fer Korver, de pioniers van het eerste uur, staken hier, na beraad met echtgenotes, hun spaarcentjes in.

Verhuizingen
Per 1 januari verhuisde Nikanshite naar het sportlokaal van de St. Jan Baptist school in Kerkrade-West, waarbij de lessen uitgebreid werden naar twee maal per week, ook voor de jeugd. Bovendien waren aldaar extra uren mogelijk voor de ‘bandenexamens’, jaarlijkse clubkampioenschappen en vier maal per jaar de zogenaamde ‘clubrandories’. Marcel en Fer zijn tot op de dag van heden de schoolleiding van St. Jan Baptist school, bijzonder dankbaar voor de aangeboden locatie met haar mogelijkheden, alwaar de eerste opbouw van de club heeft kunnen plaatsvinden.
In 2014 deed zich de gelegenheid voor om een eigen ‘dojo’ (judolokaal) te creeeren bij WEDO Verkeerstechniek, aangeboden door Herman Dortants. Zo kon de nieuwe dojo op 4 januari 2015 betrokken worden na een grondige verbouwing van het voormalig badlokaal van LICOM in Eygelshoven. Het was wethouder Jo Schlangen die in april 2015 de officiële opening verrichtte van de ‘omgetoverde’, prachtige accommodatie. De verhuizing naar Eygelshoven legde Nikanshite dan ook geen windeieren: het ledenaantal steeg van 45 naar maar liefst 75. De extra activiteiten zijn en waren hier inherent aan, zo werd deelgenomen aan judowedstrijden en de prijzenkast langzaam maar zeker gevuld, uitstapjes georganiseerd (judokamp) en de mogelijkheid geboden om voor een nieuwe ‘dan graad’ (zwarte band) te promoveren. Al met al een bruisende vereniging met alle reden om haar eerste lustrum te vieren.

1710 DB NikanshiteEre wie ere toekomt
Vanaf vorig jaar organiseert Nikanshite twee keer per jaar stages met gerenommeerde ‘senseis’ 6e, 7e en 8e dan judo. Deze stages zijn bedoeld voor eigen leden maar ook voor clubs van het district Limburg en daarbuiten. De senseis van Nikanshite, Marcel Dortants en Fer Korver, bezoeken regelmatig stages in het land om hun kennis en kunde op peil houden. Meer dan vijf jaar lang leggen deze deze twee heren in hun hele ziel en zaligheid in de judosport, met een knipoog naar de kids, zeker in Eygelshoven. Mochten Fer en Marcel verhinderd zijn om training te geven dan worden zij vervangen door twee trouwe assistenten, Daniela Mingers en Kelly Muller. Marcel en Fer, aangevuld met Tim Dortants, vormen ook het dagelijks bestuur van Nikanshite en zijn ‘sensei pur sang’. Pure passie voor sport en maatschappij. Klasse! (RW)