Duurzaamheidsles op basisschool de Veldhof
19-06-2017

1725 Duurzaamheid“Duurzaamheid, wat is dat?” Op een donderdag in juni was dit de eerste vraag van Anke, explainer van het Continium, aan de leerlingen van groep 8 van basisschool de Veldhof in Eygelshoven. De kinderen, slimme gasten, wisten hier wel raad mee. “Zuinig omgaan met spulletjes, met energie, minder afval produceren, zonnepanelen” waren de spontane reacties. Gelukkig, geen onbekendheid! Het is natuurlijk de bedoeling dat met name kinderen duurzaam gedrag als normaal ervaren.

Dit is dan ook de reden dat de gemeente Kerkrade al voor het vijfde jaar de duurzaamheidslessen aan groep 8 van de Kerkrade basisscholen aanbiedt. Wethouder duurzaamheid Jo Bok: “De scholen krijgen een mooi en interessant programma over dit belangrijke thema. Door de lessen op school ook te laten verzorgen door een explainer van het Continium wordt tegemoet gekomen aan de overvolle agenda van de leraar. Ik ben dan ook erg blij met de deelname van weer 10 scholen”.

Na de korte inleiding van Anke gaan ze aan de slag. Zelf doen, ontdekken, meten en zo ervaren dat een strijkijzer, koffiezetapparaat wel erg veel energie verbruikt. Of energie opwekken met cola en uitrekenen dat er in 1 minuut liters warm water uit een kraan kan komen. Het thema duurzaamheid, bijvoorbeeld het zuinig omgaan met energie, is na de les nog meer tussen de oren gaan zitten. De ochtend wordt afgesloten met een opdracht voor thuis. Daar worden papa of mama ook nog bestookt met vragen over het thema duurzaamheid.