Buurtbemiddeling Kerkrade.
17-03-2021


11 2 BuurtbemiddelingDoor: Wim Berendsen

Er zijn zo af en toe van die conflictjes in je buurt, waar je ook weer niet meteen de politie voor wilt bellen, maar die toch de nodige ergernis kunnen oproepen. Met de veroorzaker is nauwelijks te praten, of u weet niet hoe te beginnen. Wat nu? Mogelijk biedt het project buurtbemiddeling een oplossing.

Deze week spraken wij met de coördinator buurtbemiddeling in Kerkrade en zij is werkzaam als beroepskracht bij Impuls. Aan het woord is Romy Postulart (43)

Romy:

“Het zal sommige mensen iets zeggen, maar velen misschien ook weer niets; het project Buurtbemiddeling.’ Want ook de lezers van uw blad, de inwoners van Eygelshoven, kunnen hier een beroep op doen. Laat ik beginnen met wat informatie uit het land. Op 31 december 2020 was bij 85% van alle gemeentes in Nederland een project Buurtbemiddeling actief. 3 op de 10 bewoners zeggen dat overlast door buurtbewoners in hun buurt wel eens voorkomt. Zo’n 5% van de Nederlanders heeft zelfs vaker overlast van zijn buren. Dus toch een aanzienlijk aantal. 

Het oplossen van burenconflicten is eigenlijk de primaire doelstelling van Buurtbemiddeling. We doen dit door de buren of de betrokkenen weer met elkaar in gesprek te brengen en de communicatie tussen de betrokken personen weer op gang te brengen.

En over welke zaken hebben we het dan?

Blaffende honden, elke dag een mopperende buurman aan de deur of ruziënde buurtbewoners op straat. Een heg die niet gesnoeid wordt, een boom waarvan alle bladeren in de tuin van de buren vallen. Allemaal zaken die spelen, maar waarvan de overlast niet ernstig genoeg is om de politie erbij te roepen. Meestal kunnen ook andere instanties zoals de gemeente of de woningcorporatie weinig betekenen voor de bewoners. Buurtbemiddeling biedt dan gelukkig ook uitkomst! Dat wil niet zeggen dat wij de oplossing aandragen. We gaan juist uit van het eigen oplossend vermogen van buren en wij bemiddelen daarin.  

Je gelooft het misschien niet maar in Nederland wordt Buurtbemiddeling al bijna 25 jaar met succes toegepast. Getrainde buurtbemiddelaars helpen om conflicten tussen buren weer bespreekbaar te maken, zodat zij samen naar oplossingen kunnen zoeken. De werkwijze werpt al jarenlang vruchten af: Buurtbemiddeling helpt bij het oplossen van 7 van de 10 burenruzies.”   

En wie betaalt dat dan?

Romy:

Buurtbemiddeling wordt mogelijk gemaakt door financiering van de gemeente en woningcorporatie(s). 

Buurtbemiddeling Kerkrade is als project gestart in 2014. Na een succesvolle eerste opstart periode hebben Gemeente Kerkrade, de politie en de woningcorporaties HEEMWonen, Wonen Zuid en Wonen Limburg in 2016 besloten om met het project door te gaan. Daartoe werd in december van dat jaar een intentieovereenkomst getekend.  

De uitvoering van het project is uitbesteed aan welzijnsinstelling Impuls. Een stuurgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de hierboven genoemde partijen, bewaakt de voortgang van het project en de gemaakte afspraken over de te behalen resultaten. In december 2019 ging men opnieuw akkoord voor de komende 3 jaar.

Wie doet dat dan?

Dat is misschien wel het leukste stukje over het project. Je zult je afvragen of de bemiddelaars jarenlang gestudeerd hebben om dit te doen? Of zijn het (dure) betaalde beroepskrachten? Zijn het juristen of anderszins hoogopgeleide mensen met een speciale aantekening?

Nee. Dit project leunt bijna volledig op de inzet van vrijwilligers; burgers. Mensen die zelf in de wijk wonen en dicht bij de buurt staan. Mensen die zelf weten hoe het is om overlast te ervaren: doodgewone mensen. En ja, dat kan ook iemand met een universitaire titel zijn. Maar het kan ook iemand zonder opleiding zijn. De taal van het bemiddelen kan bijna iedereen leren.

Bemiddelaars worden niet zomaar voor de leeuwen gegooid, maar krijgen een basistraining buurtbemiddeling. Daarin komen verschillende aspecten aan bod zoals actief luisteren, non-verbale communicatie, grondhouding en gesprekstechniek. Daarnaast worden de kneepjes van het bemiddelingsvak geleerd. Die eerdergenoemde oplossing komt vanuit de buren die in gesprek gaan en niet vanuit de bemiddelaar. Hoe simpel dat soms ook lijkt op papier, zo moeilijk is dat vaak in de praktijk. ‘Iedereen ziet toch dat de takken van die boom van buur A 3 meter de tuin van buur B in groeien. Snoeien die handel’! Toch?

Niets is minder waar. De oplossing zit in buur A en B zelf. Wat de bemiddelaar daarvan vindt is helemaal niet belangrijk. Het project wordt ondersteund door een betaalde beroepskracht (in dienst van Impuls).”

Het interview lijkt afgesloten, maar de enthousiaste Romy wil toch nog iets aan het verhaal toevoegen:

“Mocht een van uw lezers geïnteresseerd zijn in onze werkwijze van bemiddelen en hoe dit eruit ziet, dan kunt u altijd contact opnemen met mij, als coördinator van het project. Ik leg u dan graag uit wat en hoe we dat doen en daarnaast zijn nieuwe vrijwilligers altijd van harte welkom. Daarvoor hoeft u overigens niet persé in Kerkrade te wonen. Ook als u een beroep wilt doen op buurtbemiddeling dan kunt u contact met me opnemen, via het telefoonnummer 045-5456351 en dat even vragen naar Romy Postulart van buurtbemiddeling.”