Als koning op, als keizer af van de wei0
20-08-2017

1734 keizer kerresZondag 13 augustus vond aan de Rimburgerweg het traditioneel Koningsvogelschieten plaats van Schuttersbroederschap St. Sebastianus Eygelshoven. Het werd een historische, enerverende en goed bezochte middag op de schutterswei. Immers in de twee voorgaande edities van dit volksfeest, wist Jos Kerres de houten vogel middels een welgemikt schot naar beneden te halen.

Zou hem dit nu weer lukken dan zou hij zich keizer mogen noemen. Iets wat volgens het jubileumboek van de Broederschap uit 2002 slechts voor twee schutters was weggelegd: in 1838 ene zekere Jacobus Schrou en in 1922 Victor Wenmackers. In het 314-jarig bestaan van de Broederschap wist Jos Kerres als derde schutter het keizerschap te behalen. Historisch want volgens de statistieken van deze oudste Eygelshoven vereniging, vindt een keizerschap één maal per eeuw plaats.

Maar voordat het zover was, vond een spannende, kameraadschappelijke strijd plaats tussen de deelnemende schutters. In 2015 behaalde Jos Kerres, na kaveling met Jan Simons, zijn eerste koningstitel in zijn trilogie, in 2017: l’histoire se répète! Wederom moest Jan Simons kavelen met Jos Kerres. Dit kavelen werd ook dit jaar gewonnen door Jos Kerres waarmee de titel keizer door Kerres werd binnengehaald. Om maar in de keizerlijke termen te blijven: Veni Vidi Vici; Jos kwam op de wei als koning, overwon en verliet als keizer het strijdtoneel. De vele toeschouwers waren getuige van een historisch moment in Eygelshoven