Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.


msw_banner_anselbode-(2)

Natuur- & belevingstuin Basisschool de Veldhof

Sinds 1999 zetten een aantal ouders, 'de Natuurouders’, zich in voor de  natuureducatie op Bs de Veldhof.  De natuurouders verzorgen elk schooljaar voor elke groep een activiteit, waarbij de kinderen naast het opdoen van kennis over een bepaald natuuronderwerp ook handelend bezig zijn. Enkele voorbeelden zijn: kabouterpad, graanles, vijverles en het (schoolbrede) project van ei tot kuiken.  
1610_natuurouders-2
Vorig schooljaar is er binnen de groep ‘Natuurouders’ een nieuw idee ontstaan: Het realiseren van een natuur- & belevingstuin. De bedoeling is dat deze tuin de kinderen naar buiten brengt, in beweging, de frisse lucht in. Met deze tuin krijgen de kinderen een plek waar ze o.a. kunnen zaaien, wieden en oogsten. Kinderen leren op die manier om anders naar de natuur te kijken. Natuur- en milieueducatie draait immers om het leren waarderen van de natuur. Het planten  van een zaadje bijvoorbeeld doet kinderen beseffen hoe belangrijk het is om de natuur te beschermen: voor de groei van planten is immers schone grond en water nodig.

Enkele leerdoelen zijn: - bewust worden dat tuinieren meer is dan het in de grond drukken van een zaadje; - bewust worden dat je voor een tuin moet zorgen en deze moet onderhouden; - bewust worden dat er allerlei interessante dieren in en om een tuin leven. Maar niet alleen de leerlingen op bs de Veldhof zullen van deze tuin mogen genieten, ook de inwoners van de omliggende wijken kunnen de tuin bezichtigen tijdens een aantal activiteiten die jaarlijks georganiseerd worden. Te denken valt hierbij aan Welkomstfeest, een knutselmiddag, Oogstdankfeest etc.  

Het realiseren van bovengenoemde plannen m.b.t. de natuur- & belevingstuin vergt niet alleen heel veel voorbereidingstijd, maar uiteraard dient er ook een financiële basis te zijn. De werkgroep 'Natuurouders' is bij Smeets & Schop notarissen omgedoopt in een Stichting. Uiteindelijk, na een aantal maanden hard werken, is er een kapitaal beschikbaar om de realisatie van de natuur- & belevingstuin te kunnen starten. Met dank aan de hoofdsponsoren: Laurafonds Eygelshoven, Wijkplatvorm Kerkrade-Noord, Ouderverening bs de Veldhof, De tussentijdse schoolopvang De Veldhof en aannemersbedrijf Martin Nievelstein. Daarnaast worden ook zogenaamde 'helpende handjes' aangeboden door o.a.  Scouting Eygelshoven, Impuls,  TR171 Kerkrade, ouders van kinderen van bs de Veldhof etc. Ook krijgt de Stichting bij de aanleg ondersteuning van Eduard Donners, specialist in permacultuur ( duurzame onderhoudsvrije moestuin) en van Hugo Voortman, specialist in aanleg van therapeutische belevingstuinen. 

Is uw interesse gewekt en wilt u een (financiële) bijdrage leveren aan dit unieke project, neem dan contact op met de stichting. Dit kan via de mail: natuurouders.veldhof@gmail.com of via de voorzitter Sharon Nievelstein onder telefoonnummer 06-57887976 of de secretaresse Johanny Lonussen onder telefoonnummer 06-51169705.