Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.


msw_banner_anselbode-(2)

Oproep voor afscheid Jac Jacobs

1513_jac-jeugd-2Na een actieve voetbalcarrière van 60 jaar hangt Jac Jacobs zijn voetbalschoenen definitief aan de wilgen. Daarmee is hij het ‘Langst trainend en voetballend lid’ van L.H.C. Het bestuur heeft besloten om Jac in het zonnetje te zetten en hem een afscheidswedstrijd aan te bieden. Deze wordt op zaterdag 28 maart om 17.00 uur gespeeld tussen een team van de familie Jacobs en een team van LHC –veteranen, die in het verleden samen met Jac speelden.

Na afloop van de wedstrijd, rond 18.30 uur, is er gelegenheid om Jac te feliciteren en start er een gezellige avond. Gewoon ouderwets gezellig met alle oud kameraden (uit 60 jaar voetbal) en die recent nog met Jac gevoetbald of getraind hebben

Het bestuur van LHC nodigt iedereen van harte uit tot het bijwonen van de afscheidswedstrijd en de aansluitende gezellige avond in de kantine en met name zij die met Jac gevoetbald of getraind hebben en nog geen bericht van de vereniging ontvangen hebben.


 

mijnconcert-(1)

Mijnverleden herleeft in muziek, poëzie en foto’s

In de regio duikt al regelmatig de naam M2015 op: het Jaar van de Mijnen. Om te herdenken dat 50 jaar geleden de mijnsluitingen werden aangekondigd. In dit jaar bekijken we welk effect de mijnbouwjaren zelf en de jaren na de sluiting op het leven van vandaag de dag in onze regio hebben. Een stuk geschiedenis weliswaar, maar met het doel om te borgen hoe enorm groot de invloed van het mijnverleden op deze regio is geweest, en hoe belangrijk dat verleden is voor toekomstige ontwikkelingen. Zodat ook jonge generaties de geschiedenis kunnen voelen en beleven.  

-MIJN-concert in Socio Eygelshoven

Om op een geheel eigen manier een invulling aan M2015 te leveren, organiseert Harmonie St.-Caecilia op zondag 12 april een groot concert in Socio Eygelshoven: -MIJN-concert. Een feestelijke muzikale happening waaraan naast muzikanten van de Eygelshovense harmonie ook zangers van Mannenkoor David en singer/songwriter Paul Weelen hun medewerking verlenen. Zij gaan muziek ten gehore brengen die alles te maken heeft met mijnindustrie.  

Harmonie, koor en Paul Weelen

De harmonie speelt onder leiding van dirigent Jens Gaethofs onder andere de werken Sub Terra, Kraftwerk, Pomp and Circumstance en de Clock Dance. Het koor staat onder directie van Jan Gouders en brengt werken als Limburg, mijn heerlijk land, Het lied van de hamer en Der Hammerschmied ten gehore. Ook voeren de instrumentalisten en zangers gezamenlijk diverse werken uit. Paul Weelen brengt ons met drie werken van Carboon terug in tijden van weleer. Hij wordt daarin deels ondersteund door de harmonie en het zangkoor. En te slotte voor de liefhebbers pur sang: het concert wordt door alle muzikanten samen met het publiek afgesloten met het overbekende werk Glück Auf!  

Proza, poëzie en veel foto’s!

Tussen de muzikale bedrijven door draagt John van de Berg (Dialekverain D’r Wauwel) gedichten en proza voor in het dialekt. De Stichting Eygelshoven door de Eeuwen Heen laat in woord en beeld zien hoe het mijnverleden de horizon van Eygelshoven tot en met 1975 bepaalde. Zij presenteert ook werktuigen en gebruiksvoorwerpen uit haar eigen mijnmuseum en educatieve materialen voor de kinderen van de basisscholen.  

“Geen heden zonder verleden…”

Alle deelnemers laten het mijnverleden van de Laura en Julia herleven onder het motto: “er is geen heden zonder verleden …”.  
Het concert begint om 15.30 uur en de toegang is gratis!


 

1513_schatkist-tennis-3

Schatkist tennist bij TCLE

Op donderdag 12 en vrijdag 13 maart waren de leerlingen van groep 3 tot en met 7 van OBS de Schatkist uitgenodigd door tennisvereniging TCLE. Tijdens deze tennislessen konden de kinderen kennismaken met de tennissport. Met veel enthousiasme kijken de leerlingen terug op deze leuke dagen. Een woord van dank aan tennisvereniging TCLE voor de perfect georganiseerde dagen.


 

Mgr. Bert van Megen bericht over Eygelshovens Vastenactieproject en vraagt uw steun

Voor vluchtelingen 'met handen van goud' 

Zoals de afgelopen weken al in de Anselbode te lezen was, hebben we als Eygelshovense parochie een eigen project gezocht voor de Vastenactie: een centrum voor Eritreese vluchtelingen in de Soedanese hoofdstad Khartoum.  Het is niet zo maar een willekeurig gekozen project, maar rechtstreeks uitgekozen en aanbevolen door de in Eygelshoven geboren en getogen priester Bert van Megen. Hij is sinds afgelopen zomer als nuntius (ambassadeur) van het Vaticaan gestationeerd in Soedan en kent het vluchtelingencentrum dan ook goed. 

1512_vastenactie-2Om ons een goed beeld te kunnen geven over het vluchtelingencentrum stuurde hij ons onderstaande bericht: De vluchtelingenkampen in Khartoum zijn geen afgebakende centra, eerder zijn het wijken van de stad die vol zijn van Eritreers. Iedere dag komen nieuwe mensen aan die worden opgevangen door hun familieleden. Iedere dag vertrekken mensen richting Libië om vandaar de Middellandse Zee over te steken richting Europa. Velen sterven in de woestijn, anderen worden het slachtoffer van mensenhandelaren die hen afpersen of zonder pardon een nier uitnemen indien ze niet kunnen betalen. Anderen sterven weer tijdens de overtocht over de Middellandse Zee'', schrijft de Eygelshovens de priester over het project dat hij zeer bij ons aanbeveelt.

,,Khartoum is het eerste station op een soms lange tocht. Velen blijven hier een aantal jaren om geld te verdienen en trekken dan weer verder. Het zijn vaak hele families die aankomen maar soms ook kinderen van 13-15 jaar oud die onbegeleid op pad zijn. Ik ken de Eritreers door mijn bezoeken in Eritrea. Ik ben immers ook de nuntius voor buurland Eritrea. Ik ken ze als hardwerkende en gedisciplineerde mensen met een diep geloof en handen van goud. Eritreers zijn mensen met initiatief. Het feit dat de Eritreese vluchtelingen zelf scholen hebben georganiseerd voor hun kinderen getuigd daarvan.''

De Apostolische Nuntiatuur is al enkele jaren betrokken bij het reilen en zeilen van het Eritreese centrum en heeft al een aantal projecten bekostigd. De lokale kerk, ook al wegens een tekort aan personeel is niet in staat hen te begeleiden, die taak heeft onze Nuntiatuur overgenomen. Ik hoop van harte dat u in Eygelshoven in staat bent een mooi bedrag te vergaren voor het vluchtelingencentrum. Uw bijdrage zal heel concreet besteed worden aan de vervanging van golfplaten daken in de vluchtelingenschool (waar de temperatuur nu nog vaak kan oplopen tot 45 graden), aan boeken en aan ander lesmateriaal. Bij voorbaat heel hartelijk dank.''

U kunt het vastenactie-project voor de vluchtelingenschool in Khartoem steunen door uw gift te deponeren in de collectebus achter in de grote en de oude kerk.
Maar u kunt uw gift ook overmaken via NL16RABO0151706506, t.n.v. RK Kerkbestuur H. Joannes de Doper-H.Pastoor van Ars, ovv Vastenactie  

Op de foto: De uit Eygelshoven afkomstige priester Bert van Megen (links) in gesprek met enkele medewerkers in het vluchtelingencentrum in Khartoum